Midsommarmat 2008

Midsommar firades med klassisk midsommarmat ute på landet i en underbar röd stuga hos familj tillsammans med vänner. Innan lunch avnjöts en Gin & Tonic och efter middagen en Mojito på hemodlad mynta.

Vad är midsommar utan sill och färskpotatis? I år utan matjesill eller heminlagd sill men däremot med jättegod gubbröra på lite sötsyrligt pumpernickelbröd och dopp i kopp till färskpotatisen. Gubbröra brukar vi glömma bort fastän vi tycker det är kanongott. Dopp i kopp är en typiskt norrländsk rätt och det passade bra när norrlänningarna var i majoritet.

Dopp i kopp består av smält smör och gul hackad lök som potatisen antingen doppas i eller så läggs potatisbitar i och fiskas upp när de är helt smöriga runtom. Hur gott som helst. Jag har sett att det finns varianter med gräslök och kanske används schalottenlök. Egentligen är det visst mandelpotatis som ska doppas. Dopp i kopp är hur gott som helst.

För mig har gravad lax en särskild plats på midsommarlunchbordet. Särskilt den laxen som är gravad med ingefära, koriander och lime – för den är så frisk och somrig.

Till middag grillades det som på så många andra håll… Vi lyxade till och valde hängmörad rostbiff som var underbart mör och alldeles blodig i mitten. Till det serverades hemgjord pommes frites och då jag lyckats sabotera fritösen för ett tag sedan, så blev det att fritera i wokpannan med wokbrännaren vilket gick jättebra för mig som tittade på. Gott blev det hur som helst. Grön sparris och halloumi grillades och två goda såser serverades; en het barbequesås och Linads berömda Bertil nu i tillagad version.

Lunch
Inlagd sill
Senapssill
Färskpotatis
Dopp i kopp
Ägghalvor med majonäs och räkor
Gravad lax med ingefära, koriander & lime
Jeanettes gubbröra på pumpernickel
Tunnbröd
Nubbe
Rosévin eller öl

Middag
Grillad grön sparris med rostade pinjenötter och olivolja
Vattenmelonsallad med fårost
Pommes frites
Bertilsås
Melkers grillsås
Grillad halloumi
Grillad hängmörad ryggbiff
Rött vin

Efterrätt
Svenska jordgubbar
Vaniljglass
Portvin eller Mackmyras whisky

Etiketter: , , , , , , .

Annons

8 svar

  1. […] är ett klassiskt på julbordet och uppskattade även till påsk och midsommar. Om det finns ägghalvor kvar är det bland de få saker som jag ändå kan tänka mig att äta på […]

  2. […] äter vi till påsk, midsommar och jul  och gärna ett par gånger under sommaren. Jonas föredrar klara sillinläggningar och […]

  3. […] äter vi till påsk, midsommar och jul  och gärna ett par gånger under sommaren. Jonas föredrar klara sillinläggningar och […]

  4. […] Juni 1 – Mjölkens dag 2 – Italiens nationaldag, italiensk middag? 3-7 Restaurangernas dag, Smaka på Stockholm 6 – Nationaldagen 6 – Fruktens dag, firas framförallt i Stockholm 6 – Vårmarknad, Bondens egen marknad, Katarina bangata 13 – *** 13 – Vårmarknad, Bondens egen marknad, Tessinparken 17 – Islands nationaldag, isländsk middag? 19 – Midsommarafton, klassiskt midsommarfirande […]

  5. […] Juni 1 – Mjölkens dag 2 – Italiens nationaldag, italiensk middag? 4-8 – Restaurangernas dag, Smaka på Stockholm 6 – Nationaldagen 6 – Fruktens dag, firas framförallt i Stockholm 20 – Midsommarafton, klassiskt midsommarfirande […]

  6. […] ett par olika sorters sill och därför lägger jag in i små burkar. Sill äter vi till påsk, midsommar och jul och gärna ett par gånger under […]

  7. […] äter vi till påsk, midsommar och jul och gärna ett par gånger under sommaren. Det här är en klar sillinläggning, klar i […]

  8. […] Juni 1 – Mjölkens dag 2 – Italiens nationaldag, italiensk middag? 2-6 Restaurangernas dag, Smaka på Stockholm 5 – Danmarks nationaldag, smörrebröd 6 – Nationaldagen 6 – Fruktens dag, firas framförallt i Stockholm, Gino 10 – Portugals nationaldag 12 – Rysslands nationaldag, borstj 17 – Islands nationaldag, isländsk middag 25 – Midsommarafton, klassiskt midsommarfirande […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: