Krämig citronsill

Krämig citronsill – inlagd sill i mild citronsmakande sås av äggula, senap, olja, socker och crème fraiche med strimlad purjolök.

Heminlagd sill är gott, enkelt och roligt att göra. Jag fuskar och köper inläggningssill och smaksätter som jag vill ha den. Gärna ett par olika sorters sill och därför lägger jag in i små burkar. Sill äter jag till påsk, midsommar och jul och gärna ett par gånger under sommaren.

Jag tycker om citrussill och gör limesill och citronsill sedan tidigare, dock i klar lag. Så detta recept från Recept.nu av kocken Christer Lingström var klart lockande att provlaga. Jag smakade av såsen innan jag lade ner sillen och den var mycket god, smakade ungefär som citronfromage. Lite oroande då jag inte riktigt kan tänka mig kombinationen mellan sill och citronfromage. Men när sillen dragit i två dygn och vi åt den på vår påskmiddagen på långfredagen var den bara jättegod. Ingen konstigt och ingen tanke på citronfromage. Den här vill jag ha på julbordet också.

2,5 dl

Krämig citronsill - inlagd sill i citronsmakande lag av äggula, senap, olja, socker och crème fraiche med strimlad purjolök.Ingredienser
0,5 burk urvattnad inläggningssill, ca 105 g
5 cm purjolök, mittbit
0,5 äggula
1,5 tsk senap
0,25 dl rapsolja
0,5 citron, rivet skal och saft
1 msk socker
2,5 msk crème fraiche
vitpeppar från kvarnen

Till garnering: strimlad purjolök, zestat citronskal och lite dill.

Beskrivning
Skölj sillfiléerna i kallt vatten och skär dem i 1,5-2 centimeter breda bitar. Ansa purjolöken och  strimla den, cirka 2 millimeter breda.

Blanda äggula och senap i en skål. Vispa ned olja i en tunn, jämn stråle tills det blir en slät sås. Tillsätt purjolöksbitar, skal och saft av citron, socker och crème fraiche. Smaka av med vitpeppar. Lägg ned sillen i en liten burk och låt dra i kylen 2 dygn.

Garnera med dill och fina strimlor citronskal innan servering, i burk eller lägg upp sillen i en liten skål.

Andra goda inlagda sillar: Romsill, löksill, citronsill, limesill.

Etiketter: , , , , , , , , , , .

Ett svar

  1. […] Krämig citronsill […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.