Julafton 2008, maten…

I år firade vi hemma i Stockholm med min familj. För första gången var vi hemma hos Linda & Jens i deras nya mysiga hem och med Jens föräldrar.

Innan Kalle Anka samlades vi alla och drack god glögg, Blossas klassiska starkvinsglögg och deras alkoholfria, med nötter och russin. På bordet hade det dukats fram ischoklad, kanderade mandlar och After Eight. Jättemysigt och gott.

Efter det traditionella Kalle Anka tittande var det dags för julbord som dukades upp i deras stora kök:
Dopp-i-grytan med prinskorv i och dopp-bulle
Löksill & senapssill
Gravad lax med ingefära, koriander & lime
Hovmästarsås
Korv i skivor
Pappas hemkokta grisfötter
Rökt ål
Kalvsylta
Skaldjurspaté med romsås
Ägghalvor med majonäs, rom och dill
Julskinka samt 3 sorters senap
Tjocka revbensspjäll
Köttbullar
Älgfärsbullar
Janssons frestelse
Edamer – den klassiska salta julosten
Julknäcke
Vörtbröd

Till det serveras julmust och öl samt Jens föräldrars Mumma. Mumma är en dryck jag varit intresserad av länge, men varken gjort eller provsmakat. Mumman var otroligt god och påminde mycket om svagdricka som jag älskade när jag var liten. Mumman blandades av en flaska vitt vin (australiensisk), en flaska porter Carnegie, en(?) öl (pilsner) och sockerdricka tills det blev ”bra”. Det blev i alla fall 2 fulla tillbringare…fint dekorerade med varsitt knutet rött sidenband. Till sillen serverade en jättegod smakrik snaps, Aalborgs Jubileums Akvavit tror jag det var. Den var mycket god att till och med smutta på.

Det var nära ögat att jag fick baka min första dopp-bulle. Nöden har ingen lag. Slutligen hittade räddaren i nöden (Jonas) doppbullar på ICA och räddade både mig och min familj på julafton..!! Ingen jul utan dopp. Men så glömde vi ta med det hårda tunnbrödet till Jonas dopp.

Nytt för oss på julbordet var skaldjurspaté med romsås – men det var både mycket gott och en lätt och fräsch rätt och Mumman. Åter på julbordet var efterlängtad rökt ål och pappas hemkokta grisfötter. Nja, inte efterlängtat av alla. Aldrig i helvete att det kommer in i mitt hus, sa Jonas. Jag frågade pappa vad man gör med grisknorrarna som finns att köpa och kanske sådde jag ett frö till kokta grisknorrar: Jonas sa inget om kokta grisknorrar, så den rätten kanske kan få komma in i huset…

Till efterrätt bjöds på kaffe och glass med konserverad frukt, grädde och en hel uppsjö av smarriga likörer och Irish Coffée för de som ville ha. Jag fick äntligen prova Dooley´s som smakade lite som dumlekola. Jag hade svårt att välja då det fanns så mycket gott, till exempel en cappucinolikör från Talinn av alla platser, Bailey´s och likören 43 med mera… Jag provsmakade cappucinolikören av Lena och den var också mycket god.

När det mörknat betydligt och Tim hållits på halster en evighet blev det julklapssutdelning med Tim som världens bästa outklädda tomte och goda drinkar därtill. Päronvodkaka med sockerdricka och is i form av små stjärnor var supergott!

För oss gick de fina julklapparna i matens tecken med ett bryléset, en fin bok Brödglädje – en annorlunda bok för alla som bryr sig om. Jag slog upp boken och möttes av ”Svärd till plogbillar” – och smälte direkt och undrade vad är det här för bok… Plogbillsrörelsen känner jag inte till särskilt bra, men tillräckligt för att djupt beundra de som på olika sätt tillhör rörelsen och faktiskt gör något. Läste kanske det bästa utdraget ur bibeln, ur Jesaja 2:4 ”De skall smida om sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårdsknivar”. Ja skörda vin och bröd åt alla.

Apropå vin fick vi ett halvt dussin fina italienska rödvinsglas av märket Luigi Bormioli, Atelier Pinot Noir/Rioja. Det är glas av en ny kristalltyp.Stora och maffiga är de..! Det verkar som om det finns olika form på glaset beroende på vindruva.

Och bästa vinet är väl från Chianti, eller i alla fall från Italien. Vi fick Solens mat – en matreseguide till Italien..! Underbart! Inga recept, men just en guide till bland annat restauranger och en hel del läsvärt. Däri kan vi läsa om Terracina som vi besökt för ett par år sedan och gjorde en avstickare ner till Neapel och Pompeji. En av två favoritrestauranger där var omnämnda, Il Caminetto som vi åt så underbart god mat på två gånger och köpte med oss en härlig fin Grappa. Det var på Il Caminetto vi åt 5-rätters menyn och åt den bästa antipaston med skaldjur någonsin – en enorm tallrik med blandade skaldjur. Jag tror vi valde två olika, en rå och en något tillagad… På samma ställe åt vi bästa skaldjurspastan någonsin, med otroligt fina skaldjur…och där åt vi Baba första gången…och blev stormförtjusta. Den andra restaurangen Ai Trioni låg i gamla staden, men omnämns ej fastän den var fantastisk. Även där åt vi två gånger… Även vingården Fonterutoli där vi köpte vin och åt på Osteria di Fonterutoli omnämns och det vackra Panzano där vi köpte Schiacciata Panzanese under vår semester i Toscana. Härligt!

När vi lagar och äter god mat kan det vara mysigt med musik och en gemensam favorit är Kent – så för julklappspengarna vi fick blev det ett jubileumspaket med hela 10 skivor av Kent. Några låtar var det flera år sedan jag hört och en del har jag faktiskt inte ens hört. Kul!

discshop.se har vi fått ett presentkort. Jag har redan kikat och sett att de har serien Bläckfisken (La Piovra) och filmer med Jamie Oliver vilket verkligen är något för oss. Finns även Nigella, men det är mer för mig.

Senare blev det Guitar Hero på Wii med både gitarr och mikrofon. Tim visade sig vara kung på gitarr och Lena sjöng gärna och mycket. Jens spelade på men Tim var som omöjlig att slå. Faster – ja hon fegade ur och bildade publik med resten av den vuxna familjen. Jonas var med och bowlade i Wii Sports med den yngre generationen och Linda stackarn låg däckad i feber. Det såg riktigt kul ut – ja inte att se värdinnan däckad.

Uppdukat och med Mumma i kanna.Ägghalvor, gravad lax, senapssill, sill, hovmästarsås, rökt ål, korv, sylta, grisfötter, skaldjurspaté och romsås var några av godsakerna på julbordet.Julskinka!Dopp i grytan, med prinskorvar i - ett måste på julbordet.Gravad lax - den här i frisk asiatisk stil gravad med ingefära, lime och korianer samt naturligtvis salt & socker.Grisfötter ser inte mycket ut för världen - men är mycket gott. Det är grisfötter som kokats och när de sedan kallnar i sin buljong blir buljongen gelé. Det är denna julrätt som aldrig i helvetet får komma in i vårt hus, enligt Jonas. Det är också därför denna rätt får vara med här...för att retas lite.. Julklappar under granen...

Något som farmor och farfar hade på julbordet var ihoprullade tunna skivor rökt hästkött fyllt med pepparrotsvisp. Mmmm, det var gott men något jag glömt.. Något till nästa års julbord!

Etiketter: , , , , , , , .

Annonser

8 svar

  1. […] espressomaskiner, sifon, grillar och diverse grillredskap och sådana fina glas vi fick i julklapp. För ett par år sedan köpte jag en wokbrännare i present där och i den har det blivit mycket […]

  2. […] är ett klassiskt på julbordet och uppskattade även till påsk och midsommar. Om det finns ägghalvor kvar är det bland de få […]

  3. […] vintersolståndet 24 – doppare dagen med dopp i gryta 24-26 – Jul, vårt julbord 2007, Julafton 2008, Vårt julbord 2008 31 – Nyårsafton, Nyårsmiddag 2007, Nyårsmiddag […]

  4. […] – Jul, vårt julbord 2007, Julafton 2008, Vårt julbord […]

  5. […] – Jul, vårt julbord 2007, Julafton 2008, Vårt julbord […]

  6. […] – Jul, vårt julbord 2007, Julafton 2008, Vårt julbord […]

  7. […] – Jul, vårt julbord 2007, Julafton 2008, Vårt julbord […]

  8. […] temaki 24 – dopparedagen med dopp i gryta 24-26 – Jul, vårt julbord 2007, Julafton 2008, Vårt julbord 2008 31 – Nyårsafton, Nyårsmiddag 2007, Nyårsmiddag 2008, Nyårsmiddag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: