Balsambakad rödlök – halverad rödlök bakade med balsamvinäger, olivolja och karamelliserad med brunt socker och med smak av örter.
Balsambakad rödlök är ett gott tillbehör till en härlig biff, men skulle nog kunna serveras som en enkel förrätt kanske med någon ost som mozzarella och på det viset bli ett bra vegitariskt alternativ. I alla fall är det ett omtyckt tillbehör hemma hos oss som vi dessvärre glömt bort. En gammal favorit med andra ord.
De blir rätt vackra, rödlökarna när de bakas – lite som blommor… Så det är både ett vackert och gott tillbehör.
4 portioner, 8 st lökhalvor
Ingredienser
4 medelstora rödlökar
4 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk farinsocker
1 msk torkad timjan eller färska kvistar
8 små kvistar rosmarin (utesluts om det finns färsk timjan)
flingsalt
Beskrivning
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en ugnsfast form med olivolja.
Skala och dela rödlökarna. Sära på lökbladen lätt med fingrarna och droppa i balsamvinäger mellan bladen. Om det inte går, häll på balsamvinäger och försök därefter sära på löken så att vinägern rinner ner.
Sätt lökarna i den ugnsfasta formen. Ringla över olivolja och strö över hälften av sockret. Krydda med timjan, färsk om det finns och lägg på små kvistar av rosmarin. Täck formen med aluminiumfolei och baka i mitten av ugnen i 30 minuter.
Ta bort folien, strö över resten av sockret. Salta och backa ytterligare 20-30 minuter tills löken är mjuk.
Etiketter: mat, recept, balsambakad rödlök, rödlök, ugnsbakat, vegitariskt, tillbehör, lök.
Filed under: Grönsaker | Tagged: balsambakad rödlök, balsamvinäger, balsamvinägerbakad lök, Lök, mat, rödlök, recept, Tillbehör, ugnsbakat, vegetariskt, veggo |
[…] Baguette Balsambakad rödlök Bearnaisesås Betor ugnsbakade med feta & pumpakärnor Biscotti di Prato Blomkålsmos Boeuf […]