Janssons frestelse

Janssons frestelse – en ansjovislåda, svensk klassiker, av potatis skuren i stavar varvad med mjukstekt gul lök och ansjovis med vispgrädde toppad med ströbröd och smör gratinerad i ugnen.

Janssons frestelse har sin naturliga plats på julbordet, påskbordet och god som vickning. Lite ansjovisspad kan skedas i för dem som är extra förtjusta i ansjovis.

Det som säljs på burk under namnet ansjovis i Sverige är oftast inte fisken ansjovis utan inlagd och kryddad skarpsill (Sprattus sprattus). Den äkta fisken ansjovis säljs under namnet sardell. Skarpsillen är inte ens besläktad med den riktiga ansjovisen som förekommer i Medelhavet, utan skarpsillen förekommer vid Bohuskusten och i Östersjön. Skarpsillen fångas när den är 11-13 cm lång, kryddas och lagras i 4-6 veckor innan den konserveras på burk.

Anges anchovy i ett utländskt recept är det sardell och ej svenska ansjovis som gäller. När Abba exporterar sin ansjovis utomlands går de under namnet ”anchovy style sprats fillets”.

4 portioner

Ingredienserjanssons-frestelse
1 st gul lök
1 msk smör (plus extra till klickarna ovanpå)
8-10 st medelstora potatisar, ca 3/4 kg
1 burk ansjovisfiléer, ca 100 g
eventuellt halva burkens spad
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk ströbröd
25 g smör till klickarna

Beskrivning
Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna.

Skala potatisen och skär den i tunna stavar.

Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter lök, ansjovis och sedan resten av potatisen. Droppa gärna över lite ansjovisspad. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet och klicka på små klickar smör.

Grädda i nedre delen av ugnen 45 – 50 min.

janssons-frestelse-2

Annonser

5 svar

  1. […] Janssons frestelse […]

  2. […] Våra andra recept på svensk husmanskost: älgkalops, köttbullar på älgfärs, älgfärsbullar, julköttbullar, ärtsoppa, älgfärsrulle – en fylld köttfärslimpa,  Wallenbergare, Janssons frestelse. […]

  3. […] och en dillkvist. Sonens favorit! Rullsylta, kalvsylta och leverpastej. Julskinka Revbensspjäll Janssons frestelse Prinskorv Köttbullar Dopp i grytan. Kokt potatis. Rödkål Hembakt mjukkaka med två sorters […]

  4. […] rom och dill Julskinka samt 3 sorters senap Tjocka revbensspjäll Köttbullar Älgfärsbullar Janssons frestelse Edamer – den klassiska salta julosten Julknäcke […]

  5. […] Sillsallad Ägghalvor Kalvsylta Kycklingleverpastej Leverpastej med glöggkryddor Portersenap Janssons frestelse Dopp i grytan, med både dopp-bulle & tunnbröd Prinskorv Revbensspjäll med en marinad & […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: