Chokladdoppad gräddkola – kola som smakar engelsk smörkola doppad i mörk choklad.
Seg och god enligt receptkällan. Våran kola blev stenhård, men otroligt god och smakade som engelsk smörkola. Chokladdopp kan hoppas över.
60 st
Ingredienser
100 g smör
2 dl Arla Köket vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 – 150 g mörk choklad
Beskrivning
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula. Koktid 15 – 30 min. Häll smeten på smörpapper i en form ca 20 x 30 cm. Låt svalna och skär eller klipp i bitar. (Eller hacka loss bitar bäst du kan..!)
Dela chokladen i bitar och smält den i en skål i vattenbad eller i mikro. Om du vill ha full kontroll – smält chokladen i vattenbad. Doppa kolan i chokladen och lägg den på smörpapper. Låt stelna i kyl. Förvara kallt.
Filed under: Jul, Konfekt | Tagged: chokladdoppad gräddkola, godis, gräddkola, julbord, julgodis, julrecept, kola, Konfekt, mat, recept |
[…] Caesarsallad med kyckling & bacon Chili Rub Chokladdoppad gräddkola Chokladfondant Chokladkaka à la Karin Chokladmousse med gömda körsbär Citronfromage […]