Äppelrullar – grekisk strudel eller äppelbaklava på rulle.
Det är lite strudel över de här äppelrullarna samtidigt som det påminner om baklava med filodegslagren. Frasig och god – inte särskilt söt. Lite pilligt är det med filodegsarken som är flortunna och lena som hud men som torkar snabbt som attan. Lika pilligt är det att skära upp äppelrullen då filodegen som efter gräddning är frasig och smular enormt. Men god – det är den… Godaste visade den sig vara dagen efter när vi värmde den cirka 10 minuter i ugnen.
En liten kopp turkiskt kaffe eller espresso till skulle passa perfekt. Nästa gång ska vi prova att göra egen vaniljsås att servera till.
Modifierat recept & bild från Fontana.
7-8 portioner – I st äppelrulle
Ingredienser
0,5 paket filodeg från Fontana, 250 g = 6 ark
4 st äpplen, Jona Gold
1,5 msk aprikosmarmelad
1 tsk kanel
75 g smält smör
25 g mandelspån
florsocker
Beskrivning
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Rör ned aprikosmarmeladen, kanelen, en matsked av det smälta smöret och mandelspånen. Lägg filodegsarken på varandra, pensla smält smör mellan varje ark. Bred ut hälften av äppelblandningen över halva filodegen på längden. Vik in kortsidorna och rulla sedan långsidan hårt så att det blir en rulle. Bred lite smör i slutet så att degen fastnar. Lägg filodegsrullarna i en smord ugnsform och grädda i cirka 30 minuter på 200 grader.
Sikta över florsocker när äppelrullen tagits ur ugnen. Skär bort kanten i början som mest består av ihopvikt gräddad filodeg. Skär sedan äppelrullen i breda skivor och servera!
- Eventuellt prova att minska antalet filodegsark till 4-5 stycken.
Filed under: Desserter, Grekiskt | Tagged: äappelefterrätter, äppeldessert, äppeldesserter, äppelefterrätt, äppelrullar, äpple, bakning, dessert, desserter, efterrätt, efterrätter, filodeg, Grekiskt, mat, recept |
[…] Älgköttbullar Älgrevbensspjäll Äppelgalette Äppelgrottor Äppelmos med karamellig smak Äppelrullar Ärtpesto Ärtpuré av gröna ärtor med vitlök […]