Sallad med bladpersilja, mandel och avocado – sallad med hårt och mjukt samtidigt.
Mycket enkel och god sommarlunch. Mandeln och avocadon mättar och bidrar med helt olika konsistens av knaprighet och krämighet. Bladpersiljan bidrar med lite beska.
Jag föredrar de mörkgröna salladssorterna eller alternativen till sallad, t.ex. ruccola, roman, spenatblad, ekbladssallad, bladpersilja, lollo rosso. De sorterna smakar så mycket mer. Särskilt förjust är jag i bladpersilja med avocado. Rostade mandlar är hur gott som helst och gör salladen mer matig. Smulad fårost kan läggas till.
1 portion eller 2 små förrättsportioner
Ingredienser
Bladpersilja
0,5 dl sötmandel
1 st vitlöksklyfta
1 st chilifrukt, torkad
10 st salviablad
1 st avocado
0,5 tsk citron
salt
olivolja
Beskrivning
Skålla och skala mandeln. Torka mandlarna. Hetta upp en liten stekpanna med lite olivolja. Rosta mandeln i den heta stekpannan tills de blir gyllenbruna runt om. Vänd ett par gånger så att mandeln blir jämnt rostad.
Hacka under tiden en vitlöksklyfta. När mandeln är så gott som färdigrostad läggs vitlökshacket, smulad chilifrukt och salviabladen i stekpannan. Fortsätt rosta men passa så att mandeln inte bränns. Ta av, slå upp i skål och låt svalna något.
Riv bladpersilja från stjälkarna och täck en assiett eller vanlig tallrik. Dela avocadon, ta ur kärnan och skala. Skiva avocadon i tjockare skivor och placera avocadoskivorna stående på bladpersiljan. Slå över den kryddade rostade mandeln, pressa lite citron över samt salta. Ringla över lite olivolja.
Servera!
Etiketter: mat, recept, sallad, bladpersilja, avocado, mandel, lunch.
Filed under: Grönsaker | Tagged: alligatorpäron, avocado, avokado, bladpersilja, mandel, mat, recept, sallad, sallader, sötmandel, veggo vegetariskt |
[…] i portionsformar Saffranssnäckor Sallad av bladpersilja, pinjenötter & mozzarella *** Sallad med bladpersilja, mandel och avocado Salsa verde Saltimbocca alla Romana Sardellaioli Sardelldressing Sherrysyltade körsbärshalvor […]