Ungerskt lantbröd

Ungerskt lantbröd – vitt matbröd med potatis, kryddat med kummin och med en härlig skorpa.

Potatisen gör brödet extra saftigt. Kanske skulle kallas potatisbröd. Jag tyckte att lite syra skulle passa potatisen och kumminen så jag tog en del av jästen, vätskan och mjölet och gjorde en liten snabbvariant på surdeg. Med surdeg krävdes det mer mjöl.

Lantbrödet är mer i ungersk stil än ungerskt rakt av. Vi är tokförtjusta i en ordentlig skorpa på matbröd, så det blir ungerskt lantbröd med härlig skorpa i fransk stil…att servera till gulasch.

Det blev ett riktigt bjässigt bröd och helt ljuvligt gott med den fina smaken av kummin. Barsja – mitt favoritbröd från Saltå kvarn innehåller kummin och surdeg. Det var inte så likt men mycket gott.

1 st bröd

IngredienserUngerskt lantbröd
Deg 1
5 g jäst
1 dl vatten, ljummet
1,5 dl vetemjöl special

Deg 2
20 g jäst
25 g smör
4 dl mjölk
2 kokta potatisar av fast sort
2-3 tsk kummin
1 tsk salt
0,5 dl havregryn, mortlade
10 dl vetemjöl special

Beskrivning
Deg 1
Smula jäst i en bunke. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt mjöl och rör om till en lös deg. Täck bunken med platsfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 4 timmar.

Deg 2
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt, cirka 37 grader. Häll smör- & mjölkblandningen över jästen och rör om så att den löser sig. 

Riv den kokta potatisen och rör ner den i degskålen tillsammans med kummin, salt och havre.Blanda i deg 1. Tillsätt det mesta av mjölet och knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt degen jäsa under duk cirka 30 minuter. 

Sätt ugnen på 250 grader.

Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Forma till ett slätt ovalt bröd och rulla i lite mjöl. Lägg över på bakpappersklädd plåt. Låt brödet jäsa under handduk på dragfri plats i cirka 30 minuter.

Pensla brödet med ljummet vatten och grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ut brödet, låt ugnsluckan vara öppen, sänk ugnsvärmen till 200 grader, pensla brödet igen med ljummet vatten. Grädda sedan brödet i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt ugnsluckan vara lite öppen tills gradantalet gått ner till 200.

Låt det nybakade brödet svalna på galler utan duk eller ät det bums, direkt, på en gång medan smöret smälter på brödet…

Etiketter: , , , , , , , .

Advertisements

4 svar

  1. […] Gulasch är en riktigt höstig rätt – en höstgryta. Men är inte nästan alla grytor det..? Fast den här är mer som en matig soppa. Minskas mängden vatten är det en gulasch gryta. Gott med en klick yoghurt i gulaschen och till det ett alldeles nybakat ungerskt lantbröd. […]

  2. […] Ungerskt lantbröd Ugnsbakade vitlökstomater med apelsin & olivolja Ugnspannkaka med […]

  3. […] Augusti 4 – Kräftpremiär (1:a onsdagen i augusti) 19 – Surströmmingspremiär, 3:e torsdagen i augusti 20 – Ungerns nationaldag, gulasch & ungerskt lantbröd […]

  4. […] Surströmmingspremiär, 3:e torsdagen i augusti 20 – Ungerns nationaldag, gulasch & ungerskt lantbröd 23 – Köttbullens […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: