Spaghetti á la Lundby centralkök

Spaghetti á la Lundby centralkök – en rätt i ropet.

Det här är en skiss på recept med inspiration av senaste veckans nyheter om det kända pastakoket i Lundby centralkök i Göteborg.

Ej provlagat här hemma och rekommenderas ej.

Ingredienser
ett par kilo spaghetti
vatten
salt (kan uteslutas)

Beskrivning
Häll spaghetti enormt stor gryta och fyll på med vatten så att det knappt täcker. Salta om ungarna är bortskämda, annars ta hem det. Låt koka upp samt koka livligt ett bra tag, cirka 20-50 minuter beroende på hur lång fikarasten är. Rör under alla omständigheter inte om i pastan. Ta en cig under tiden, gärna över den kokande kastrullen. Lite skit rensar magen på de små rackarna.

Häll ut pastan på golvet. Skyffla upp och lägg i kantiner. Arbetsmomentet på film. Ställ in i värmeskåp ett par timmar.

Om pastan ska serveras i anslutning till köket så är det bara ställa ut den i matsalen medan resten av maten blir klar.

Serveras med fördel till köttfärsås eller något som liknar det i alla fall. Köttfärs köps med fördel från ICA för mer mustighet och spännande golvsmak. Tomat kan ersättad med karamellfärg.

Skrapa ur en gammal kastrull och blanda med mjöl. Servera som parmesan.

Kommentar
Den senaste veckan har rapporterats om hur Lundby centralkök brast i sina rutiner när spaghetti som hamnat på golvet skyfflades upp och skickades ut till skolor för servering. Brist i rutinerna? Allvarligt, det är något som är väldigt fel på de medarbetare som gjorde det och de medarbetare som såg vad som hände och därmed är delaktiga. I alla fall 3 medarbetare. Det handlar inte om rutiner. Varför hände det? Hur var det möjligt? Hur i helvete kan man ta upp maten från golvet för att servera den? Hur tänkte den där människan? Vad har den där människan för syn på mat och hygien? Vilken slags människosyn döjer sig bakom händelsen? Det är något som är fel i grunden – hos de här människorna..!

Nu har det hänt och det var bra att det kom fram. Ros till chauffören som filmade händelsen, men lite ris på stjärten för att han inte stoppade pastan från att lastas på bil ut till skolorna.

Därefter kunde jag läsa att det skulle hållas krismöte där i centralköket och att det handlade om en brist i rutinerna. Jomen hejsan, krismöte om vad? Fastställ vilka som var delaktiga. Ta fram blanketter för omedelbar uppsägning och kalla till facklig förhandling! Gör processen kort. Hasta la vista! Informera övriga medarbetare.

Ytterligare en ros till Älvsborgs stadsdelsnämnd som agerar genom att säga upp avtalet.

Skolköken har under hösten uppmärksammats med på tv genom programmet Matakuten. Det tycker jag är bra. Det behövs verkligen. Men att det kunde vara så här illa… Vid matbordet här hemma får vi höra hur den färdigskalade potatisen får skalas en gång till för att den har en seg hinna runt sig. Inte gott. Eller att det finns en sorts ketchup, men den serveras i olika kartonger som kommer från olika märken. Typ Willys i Heinz eller liknande. Pinsamt och respektlöst mot barnen – deras kunder. Men det är mindre saker i det här sammanhanget, men ändå inte okej.

"Lundby centralköks kunder består av 45 förskolor och skolor som finansierar deras verksamhet. 14 medarbetare (husmor, kokerskor, ekonomibiträden) ansvarar för centralkökets dagliga produktion på 6500 portioner till barn och elever både inom och utanför den egna stadsdelen." Källa: Lundby centralköks annons efter ny enhetschef.

Mer om händelsen kan läsas här:
Barnens mat plockades upp från golvet , Det här skrämmer mig, Kommunalrådet: Det finns inga ursäkter, Säger upp avtalet efter utspilld pasta, Säger upp avtal efter utspilld pasta, Läsarna: "Skamligt".

Det är dags att decentralisera skolkök, göra storinköp och laga mat från grunden och helst av ekologiska råvaror. Det finns producenter i närområdet och med stora inköp kan priserna pressas.

Etiketter: , , , , , , , .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: