Valnötsbröd med dinkel – bröd bakat på dinkelmjöl med krispiga valnötter gräddad i form.
När bröd gräddas i form kan degen vara lite lösare. Lös deg arbetas nog bäst i maskin och brist på en sådan blir det med elvispen med degkrokar på. Det här valnötsbrödet bakat på dinkel blir godare att stå till sig och mogna ett par timmar eller till dagen efter.
1 st bröd
Ingredienser
25 g jäst
3,5 dl vatten, ljummet
0,5 tsk salt
1 tsk honung
2 msk olivolja
ca 8,25 dl siktat dinkelmjöl (mjöl av dinkel)
2,5 dl valnötter, grovt hackade
Beskrivning
Smula jästen, tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, honung, olja och cirka 6,5 dl mjöl. Arbeta degen väl, cirka 5 min med maskin eller 10 min för hand. Tillsätt resten av mjölet och arbeta till en smidig deg, den ska vara ganska lös. Tillsätt valnötterna.
Stjälp över degen i en smord form på 1,5 liter. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 75 min
Grädda brödet på nedersta falsen, 225 grader i cirka 25 min. Stjälp brödet ur formen och låt det grädda ytterligare 5 minuter i ugnen innan det får svalna på galler.
Etiketter: mat, recept, valnötsbröd, dinkelbröd, bröd, formbröd, dinkel, valnötter.
Filed under: Bröd | Tagged: bakning, Bröd, dinkel, dinkelbröd, formbröd, mat, matbröd, recept, valnötsbröd, valnötter |
[…] Valnötsbröd Vaniljsås Vitvinssås med gräslök Våfflor – frasvåfflor Världens bästa […]