Kronärtskockssoppa

Kronärtskockssoppa – mild syrlig krämig slät soppa av färska kronärtskockor med lök, vitlök, vispgrädde och en gnutta citron.

Blev sugen på kronärtskocka efter att ha sett ett matprogram, fast det var en pastarätt. Tänkte att soppa borde blir riktigt gott. Jag skulle dock köpt ett stort vitt bröd till…

Blir så förbannat arg på mig själv när jag står där och skrapar kronärtskocksbladen istället för att programmera. Hur kommer det sig att maten alltid kommer först? God blev i alla fall soppan. Men det var väl pilligt… Jag gjorde brödkrutonger till för att få det lite mer matigt och för att balansera syran. Kanske blir det smörstekt svamp till nästa gång…och istället för krutonger ett vitt matbröd.

Köttet från kronärtskockan är så pass fint att det skulle funka bra att servera soppan utan att mixa den slät. Lite mer rustikt på det viset.

Vegetariskt? Byt ut till grönsaksbuljong.

2 portioner eller 4 portioner som små förrätter (7 dl)

Ingredienser
2 st kronärtskockor
1 lagerblad
1 st citronklyfta
1 gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, skivad
1 msk olivolja
1 msk smör
3 dl hönsbuljong(3 dl vatten + 1 tärning)
2 dl vispgrädde
0,5 msk citronsaft
salt & peppar

Beskrivning
Ta bort skaftet från skockorna genom att hålla kronärtskockan mot en bordskant och bryta. Då följer en del trådiga delar med om man har tur. Tur är just något jag inte har…men det ordnar sig när den är kokt sedan…

Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull, lägg ner lagerblad och citronklyfta. Lägg ner skockorna, koka upp och sänk värmen. Sjud under lock i cirka 40 minuter. När bladen går lätt att lossa är kronärtskockan klar.

Rensa kronärtskockorna från blad och blomstrån och skrapa bladen fria från kött. Skär botten i små bitar.

Smält smör i en kastrull, tillsätt olivolja och därefter lök och vitlök. Mjukstek en kvart eller så utan att det tar färg, typ soffrito. Tillsätt kronärtskockshacket, rör runt och fräs någon minut eller två. Tillsätt buljong och grädde. Låt koka upp och sjuda en stund så att det blir lite krämigt. Smaka av med salt och peppar. Mixa kronärtskockssoppan slät, häll tillbaka i kastrull, hetta upp och tillsätt citron. Låt den vara varm en stund så att syran mjuknar och servera sedan.

Andra goda soppor.

Annonser

4 svar

  1. Lysande! det ska jag prova hemma.

    • Kul, jag tänkte prova med kronärtskockshjärtan på burk nästa gång…men färsk kronärtskocka lockade mer..

  2. Kronärtskockssoppa, hjälp vad gott! Det ska jag prova, men kanske när skockorna lite mer i säsong. Eller förresten, frågan är om jag kan vänta…
    Hälsar fröken Dill

  3. Ja, fröken Dill – jag kunde inte vänta…när jag såg dem i grönsaksdisken… Det gick inte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: