Kryddigt Indienispirerat ris – basmatiris kryddat med kardemumma & kanel och färgsatt med härligt gul gurkmeja.
För mer sötma skulle nog någon matsked russin eller två kunna röras ner när riset luftas och för knaprighet lite rostad mandel, jordnötter, cashew. Schysst till fläsk tikka masala.
Basmati är långkornigt ris som odlas i Indien och Pakistan. Det lagras och får då en nötaktig smak & doft. Namnet Basmati betyder just väldoftande på hindi. I Sydösta USA odlas Bsamti under namns som texmati och kasmati men håller inte samma kvalitet. När riset kryddas kallas det ”Masaledar basmati”.
4 portioner
Ingredienser
4 dl basmatiris
8 dl vatten
8 st kardemummakapslar
1 st kanelstång
ca 1 tsk gurkmeja
0,5 tsk salt
Beskrivning
Mät upp riset och skölj i sil tills vattnet är klart. Lägg ris, vatten, kardemummakapslar, kanelstång, gurkmeja och salt i en kastrull. Lägg på lock. Koka upp och sänk sedan värmen till lägsta och koka enligt anvisning på rispaket eller påse. Ungefär 11 minuter. Ta av locket, rör om och låt stå och lufta cirka 5 minuter. Servera.
Etiketter: mat, recept, ris, basmati, basmatiris, indiskt, risrätter.
Filed under: Indiskt, Risrätter | Tagged: basmati, basmatiris, Indien, Indiskt, kryddigt ris, mat, recept, ris, risrätter |
[…] Kryddigt Indienispirerat ris […]
[…] Kryddigt Indienispirerat ris […]