Hallongrottor – underbara vaniljiga mördegskakor med fyllning av hallonsylt.
Hallongrottor är både gott och lättbakat.
Använd småbrödsformar, formar i papper som är mindre än för muffins men större än de till knäck. Det finns också små plåtar för småbröd & minimuffins med plats för 12 stycken. Jag tror att 2 sådana får plats bredvid varandra på ett ugnsgaller i ugnen.
Jag bakade till mitt födelsedagsfirande med familjen och sedan kunde jag inte låta bli att leka och klickade i nutella i ett par, nutellagrottor.
24 st
Ingredienser
125 g rumsvarmt smör
0,75 dl socker
2 dl mjöl
0,5 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
4 krm bakpulver
ca 0,5-1 dl hallonsylt
Beskrivning
Sätt ugnen på 200°.
Ställ ut småbrödsformarna på en plåt.
Rör smöret tillsammans med sockret tills det är vitt och pösigt. Går fint att köra med elvisp. Blanda mjöl med bakpulver i en liten bunke. Blanda ner mjölblandningen, potatismjöl och vaniljsocker i smöret.
Rulla degen till en längd och skär den i 24 lika stora bitar. Rulla degen till bollar och fördela dem i 24 småbrödsformar. Tryck ut en liten fördjupning med fingret i varje boll. Ta en klick hallonsylt med en tesked och klicka ner i fördjupning. Ta lite mer än vad du tror är lagom, för under gräddningen kommer det sjunka ner något. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter tills de har en gyllene ton.
Låt hallongrottorna svalna innan servering!
Prova även aroniagrottor, kolagrottor, nutellagrottor.
Filed under: Fika | Tagged: bakat, bakning, fika, fikabröd, hallongrottor, hallonkakor, hallonsylt, hårda kakor, kaffebröd, kakor, mat, mördegskakor, recept, sju sorters kakor, småkakor, syltgrottor, syltkakor |
Kommentera