Ugnsbakade endiver med timjan, bladpersilja, apelsinjuice, vitlök och smör

Ugnsbakade endiver med timjan, bladpersilja, apelsinjuice, vitlök och smör – kvartade endiver stekta i smör, vitlök och timjan, därefter kokta och ugnsbakade med bladpersilja i saft av apelsin.

Endive är en ört vars blad äts som sallad. Den har en ganska bitter smak och används såväl rå som tillagad. Endive odlas småskaligt i Skandinavien och mest endive odlas i Frankrike. På 1830-talet började den odlas i Belgien. Den är i säsong under hösten och vintern då den först odlas på friland och därefter får stå några veckor i mörkt växthus. Bladen är blekt ljusgulgröna och endive ser ut som ett litet salladshuvud fast mer spetsigt och endast 15 centimeter långa ungefär samt ganska hårt packat. Bladen är köttiga och med rotfästet mer som i kål och fungerar därför bra att använda som en liten smal skål. Det finns en röd variant med rosaröda-vinröda kanter på bladen.  Själva roten som håller ihop bladen är den beskaste delen och kan skäras bort. Bäst är ändå att låta den vara kvar vid tillagning om endiven tillagas hel eller i delar då den håller ihop salladen bra.

endive

Andra varianter av samma art är radicchiosallad, treviso och rosésallad som jag tycker mycket om. Sydcikoria är en annan släkting som dessutom kallas endive på ett flertal språk.

Jag hittade det här härliga receptet i en av Jamie Olivers fantastiska kokböcker, Den nakna kockens återkomst, som är en av hans tidigare kokböcker – hans andra närmare bestämt. Hans första kokbok fick jag i 30-års present och sedan dess har den fått sällskap av 9 till i bokhyllan. Den här innehåller 2 favoriter, ugnssteka fläskkotletter med örtpotatis, palsternackor och päron i ugn och brödsås med mynta och den smaskiga lammrätten, Peters lammcurry.

I receptet skulle det varit en näve färsk timjan, men det fick bli torkad istället och hackad bladpersilja. Sedan läste jag fel om delningen av endivehuvudena så delade ara varje halva i 2 istället för fyra delar. Fantastisk gott blev det ändå och jag åt det till en bit blodig ryggbiff och citronrisotto. Jag tror det här tillbehöret passar bäst till kraftigt kött såsom nötkött och lammkött, då det finns en del beska som behöver smakbalans.

2 portioner passar perfekt i min fyrkantiga lilla ugnsform med kort handtag.

4  portioner

Ingredienser
4 st endiver
3 rejäla smörklickar
2 st vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 tsk torkad timjan
2 dl grovhackad bladpersilja
ca. 3 dl färskpressad apelsinjuice (ca. 3 st apelsiner)
salt & peppar

Beskrivning
Värm ugnen till 230 grader.

Ta bort missfärgade yttre blad på endiven om det behövs. Låt rotfästet sitta kvar, putsa bara bort någon millimeter, för rotfästet kommer hjälpa till att hålla ihop kvartarna. Dela endiverna på längden och dela sedan varje halva i 2 delar.

Hetta upp en stekpanna och stek endiverna i smör, vitlök, timjan, salt och peppar i cirka 4 minuter. Vänd dem med stekpincett.

Tillsätt apelsinsaften och låt det puttra ett par minuter.

Häll sedan upp alltsammans i en ugnsfast form. Täck med aluminiumfolie och ställ in i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta bort folien och låt formen stå kvar i ugnen i ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

ugnsbakade-endiver-med-timjan-bladpersilja-apelsinjuice-vitlok-och-smor

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.