Kryddiga kikärtor med hirs & stekt zucchini – olivoljefrästa kikärtor i spiskummin, koriander, vitlökspulver, curry och aningens cayennepeppar med färsk tomat och en klick smör serverat till buljongkokt hirs och olivoljestekta skivor av grön zucchini.
Mycket gott, kryddigt och sådär syrligt som jag gillar. De frästa kryddade kikärtorna med tomat blir som en gryta till den kokta hirsen. Gott att äta utan tillbehör i en liten skål också.
Hirs kände jag mest igen som små korvar på ett strå till småfåglar.
Den som vill äta vegan byter ut smöret mot margarin.
2 portioner
Ingredienser
1 burk kikärtor, 250 g netto
1 msk olivolja
1 tsk spiskummin, malen
1 tsk koriander, malen
1 tsk vitlökspulver
0,5 tsk curry
0,5 tsk salt
2 st tomater, hackade
cayennepeppar, efter smak
svartpeppar
0,5 st citron, pressad
1 msk smör
1 dl skalad hirs, ca 80g
3 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 liten zucchini, skivad på längden
olivolja att steka i.
Beskrivning
Skölj hirsen ordentligt i kallt vatten.
Häll över hirs i en kastrull, tillsätt vattnet samt buljongtärningen. Koka upp och sänk sedan till låg värme värme och låt småkoka under lock i cirka 25 minuter enligt förpackningen. När hirsen är färdigkokt, fluffa upp hirsen med en gaffel.
Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs kikärtorna någon minut på medelstark värm. Vänd ner kryddorna utom cayennepeppar och svartpeppar och stek vidare en stund. Dofta över cayennepeppar, smaka av med svartpeppar efter smak samt tillsätt de hackade tomaterna. Rör runt. Pressa över citronen och låt fräsa ytterligare någon minut eller två. Tillsätt slutligen smöret och servera när det smält.
Stek under tiden zucchiniskivorna i olivolja i stekpanna på båda sidor. Salta något.
Bildkälla: Svensk ekomarknad
Filed under: Grönsaker | Tagged: ärtor, garbanzoböna, garbanzobönor, hirs, huvudrätt, huvudrätter, kikärtor, kokt hirs, kryddiga kikärtor, mat, middag, recept, sädeslag, varmrätt, varmrätter, vegetariskt, veggo, zucchini |
Kommentera