Hollandaisesås

Hollandaisesås – en underbart smörig sås perfekt till färsk ångkokt grön sparris.

Hollandaisesås är en riktigt härlig fettbomb..! Oemotståndlig och kan även ätas som den är med stor sked… I Tyskland tror jag de serverar hollandaisesås till vit sparris – som nu finns färsk och fin i affärerna.

Hollandaisesås kommer som namnet redan implicerar från Holland. Hollandaisesås består av äggula, massor av gott smör och citron samt kryddas med salt och cayennepeppar. Hollandaisesås kan sedan smaksättas på alla upptänkliga sätt – slå upp en gammal kokbok, så får du se. Genom att blanda i hårt vispad grädde blir det mousselinesås.

Men som sagt – hollandaisesåsen är perfekt till sparris. 3 minuter räcker för mig, men tar 4 om jag inte är ensam att äta. Själv gillar jag dem ‘al dente’.

Det krångliga är att det krävs 3 kastruller. Plocka redan nu fram två kastruller varav den ena ska få plats i den andra. Den större av dem ska innehålla vattenbadet. Sedan en liten kastrull för att smälta smöret i. Ska hollandaisesåsen serveras till sparris behövs ytterligare en kastrull, gärna med ångkoksinsats. Ja, då är vi raskt uppe i 4 kastruller. Men det blir gott, underbart gott!sparris-med-hollandaise

2-3 portioner, ca 3/4 dl

Ingredienser
1 st äggula
1 msk vatten
75 g smör
1/6 st citron
salt
cayennepeppar

Beskrivning
Koka upp ett vattenbad den större kastrullen. Det räcker med att vattnet når några centimeter ovanför botten.

Smält smöret utan att det bryns i den minsta kastrullen.

Ta en mindre kastrull som får plats i den större kastrullen med kokande vatten. Häll i äggulan och vattnet och vispa runt. Sänk ner kastrullen i vattenbadet och vispa av tusan till det blir en jämn, tjock smet. Kontrollera att det inte blir för varmt – vi vill inte att ägget ska koagulera. Håll koll på smöret så att det inte bryns. När smöret är smält ställ åt sidan.

Ta av kastrullen med äggsmet och späd under kraftig vispning med lite av smöret i fin jämn stråle. Ta tillbaka kastrullen till ångbadet – fortsätt vispa. Repetera detta moment tills allt smör är i äggsmeten.

Smaka av hollandaisesåsen med salt, cayennepeppar samt citronsaft. Med smaka av menar jag just smaka av. Tänk på att smöret kan vara riktigt salt – så inte ett saltkorn går i förrän man smakat.

Om såsen skär sig? Jag skulle börja om från början.

Annonser

Ett svar

  1. […] Hallon coulis Hamburgare Hemgjord ketchup Hollandaisesås […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: