Passionsfruktsbrûlée – len och krämig pudding med mild smak av färsk passinsfrukt och med ett karamelliserat lager av farinsocker.
Jag är förtjust i puddingar av alla de slag; panna cotta, brylépudding (creme caramel), créme brûlée, crema catalana, gelé, fromage som citronfromage och allt vad de heter. Panna cotta blir det oftast – enkelt och underbart gott. Men favoriten är brylépudding – som jag aldrig lagat än.. Créme brûlée är ganska lik med karamelliserat socker som ett lager över pudding medan i brylépudding är det bränt socker som en ljuvlig sås. Det är ungefär samma innehåll och gräddas båda i vattenbad. Det här en variant på créme brûlée med smak av passionsfrukt – passionsfruktsbrûlée
Crème brûlé är en fransk pudding.
Observera att den ska gräddas i vattenbad och vattnet i detta bad ska vara hett. Jag missade det. Det blev gott en ändå – men mer av len god sås en kräm. Mmmm, så det blir nog till att prova igen till helgen. Mums!
2 portioner
Ingredienser
1,5 dl vispgrädde
2,5 st passionsfrukt
3 msk strösocker
2 st äggulor
3 krm vaniljsocker
1/2 gammal utjänt vaniljstång
2,5 tsk farinsocker
Beskrivning
Sätt ugnen på 150°.
Dela och gröp ur passionsfrukterna. Passera bort kärnorna i en sil. Blanda grädde, passionsfruktspurén och socker i en kastrull. Låt koka upp.
Vispa äggulorna. Häll grädden över äggen under kraftig vispning. Tillsätt vaniljsocker.
Koka upp vatten till vattenbadet.
Ställ ner portionsformarna i en större ugnsfast form. Låt dem stå med mellanrum så att det heta vattnet sedan kan omsluta dem. Fördela smeten i portionsformar som rymmer ca 1 1/2 dl vardera. Häll det uppkokta vattnet i den större ugnsformen, runt portionsformarna. Låt det vara cirka 1,5 cm kvar upp till portionsformarna utan vatten.
Ställ försiktigt in ugnsformen i nedre delen av ugnen. Du vill inte bli skållad, eller hur?
Grädda formarna i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 50 min. De är inte helt fasta när de tas ur ugnen, men stelnar sedan i kylskåpet. Låt formarna stå i kylen över natten.
Vid servering: Sätt ugnen på grill och högsta värme. Strö ett lager farinsocker i portionsformarna och gratinera dem i ugnen någon minut tills sockret smält. Vakta!
Filed under: Desserter, Franskt | Tagged: brûlée, brylépudding, creme brûlé, dessert, desserter, efterrätt, efterrätter, Franskt, fruktbrûlée, fruktpudding, kall efterrätt, kalla efterrätter, mat, passionsfrukt, passionsfruktsbrûlée, passionsfruktspudding, pudding, puddingar, recept, vegetariskt, veggo |
[…] rostad mandel Paprikasås, gul Paprikasås på grillad paprika Parmainlindad laxfilé Parmesansmör Passionsfruktsbrûlée Penne Romana Piccata med paprikaris & örtsås Pizza Pommes frites i ugn Portersenap […]