Panna cotta – len gräddpudding med vanilj, en gåva från Italien.
Panna cotta är en klassisk italiensk efterätt. Panna betyder grädde och cotta betyder kokt – så kokt grädde. Panna cotta är en sorts gräddpudding, mycket len och fin i konsistensen.
4 portioner
Ingredienser
4 dl vispgrädde
8 tsk strösocker
1 3/5 st gelatinblad
4/5 st vaniljstång
1 portion
Ingredienser
1 dl vispgrädde
2 tsk strösocker
2/5 st gelatinblad
1/5 st vaniljstång
Beskrivning
Dela vaniljstången och skrapa ur de svarta geggiga fröna. Lägg allt i en kastrull. Häll på grädden och sockret. Värm, koka upp och låt sjuda ett par minuter. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Ta ur vaniljstångshalvorna.
Kram ur gelatinbladet och lägg i den varma gräddblandningen. Rör om tills det löst sig i gräddblandningen. Nu får det inte koka!! Häll i över i formar eller glas.
Ställ i kylen ca 3 timmar. Ät som den är eller servera med något du tycker passar.
Smaksättningsförslag
Panna cotta kan smaksättas i det oändliga, t.ex med: mynta, basilika, kanelbasilika, limebasilika, farinsocker eller muscovadosocker istället för strösocker, kanel, kardemumma, saffran, kaffe, vit choklad, vanilj (med eller utan), sylt, mandel & Amaretto.
Serveringsförslag
Panna cotta kan bland annat serveras med: rubinsås, kryddig rubinsås till saffrans panna cotta, mylta, karamelliserade äppelbitar, färska bär, rabarbersoppa eller rabarbergelé, karamellsås, lime- och myntainkokta fikon, vin-eller likörinkokt frukt eller bär, nyponkaramellsås, sherrysyltade körsbärshalvor, marsalakokta körsbär.
Panna cotta lime- och myntainkokta fikon hade vi på nyårsmenyn ett år, 2005 eller kan det ha varit redan 2003.
Om man gör panna cotta i små portionsformar, kan man sedan ”klicka”, få ur gräddpuddingen och låta den ligga på en spegel av god sås eller bär. Det blir lite mer dekorativt – men kräver mer tålamod. Enklare är det då att servera den i glas med eventuellt tillbehör nederst i glaset eller på gräddpuddingen.
Filed under: Desserter, Italienskt | Tagged: dessert, desserter, efterrätt, efterrätter, gräddpudding, Italienskt, mat, panna cotta., pudding, puddingar, recept, vanilj, vaniljpudding, vaniljstång |
[…] med WordPress är att ett recept kan innehålla fler än en kategori. T.ex. panna cotta kan nu tillhöra både kategorin Desserter och Italienskt! Bra med etiketter som är enkelt att […]
[…] ett helt underverk till bär att mumsa på… Tänker mig körsbärssoppa, körsbärsås till panna cotta och körsbärsmarmelad framöver. Vi får se. Har i alla fall letat upp ett recept på Crème […]
[…] Panna cotta är i alla fall något som går att göra – som tur är. Patetisk som jag är gjorde jag en version i duoform…som jag ändå fick äta själv… Blev så mätt att jag inte kan komma ihåg om den var god och om jag ska blogga mitt matexperiment. Skulle bestämt det efter en portion – för sedan var jag bara läskigt mätt och helt utslagen av sockerchocken.. […]
[…] coulis serverar vi till panna cotta och särskilt god till panna cotta med vit choklad i. Vi åt det första gången på nyårsafton […]
[…] mandelpudding hade varit ett bättre namn. Panna cotta är en italiensk gräddpudding – god som den är men även att smaksätta. På italienska […]
[…] var ett annorlunda sätt att göra panna cotta på. Undrar varför, för det är lite krångligare. Grappa i, nja.. Jag har en Grappa hemma som vi […]
[…] Palsternackssallad Panangköttbullar Panna cotta – grundrecept Panna cotta med kanelbasilika Panna cotta med vit choklad Papas arrugadas Paprika- & Olivröra […]
[…] är förtjust i puddingar av alla de slag; panna cotta, brylépudding (creme caramel), créme brûlée, crema catalana, gelé, fromage som […]
[…] är hur goda som helst att bara sleva i sig..! De kommer passa perfekt som tillbehör till panna cotta. Med lite gelatin i blir de en vacker gelé på panna cotta, cheesecake, tårta, limetarte. Med […]
[…] lästa Panna cotta med vit chokladChokladfondantHummersoppaPanna cotta – grundreceptHallon […]
[…] päron för att senare bli lite mer som rubinsåsen vi tidigare brukade servera till panna cotta När päronen var mjuka kokade jag ihop lagen med lite mer socker. Vi år päronen med lite den […]
[…] favoritsås till panna cotta sedan många år. Av okänd anledning har den blivit bortglömd, trots att den är helt fantastiskt […]
[…] Panna cotta med rubinsås […]