Mandel pannacotta – klassisk panna cotta smaksatt med mandel och likören Amaretto. Mandelkubb i form av pudding.
Kanske mandelpudding hade varit ett bättre namn. Panna cotta är en italiensk gräddpudding – god som den är men även att smaksätta. På italienska betyder det kort och gott kokt grädde. I den här varianten som skulle kunnat heta mandelpudding på ren svenska har mandel först rostats, sedan sjudit med grädden och därefter dragit ett tag. Allt för att ge smak av mandel åt grädden. Därefter gör man som vanligt för att på slutet skvätta i den helt underbara sagolikt goda likören Amaretto di Saronno.
Den här puddingen är mer som kräm en som dallrig pudding. Något för Amarettofantasten!
2 portioner
Ingredienser
2-3 dl vispgrädde
30 g mandel (ca 3 msk)
2 tsk råsocker
4/5 st gelatinblad
2,5 msk Amaretto di Saronno
Beskrivning
Häll grädden i en kastrull.
Hacka mandlarna och rosta dem i en liten, het, torr stekpanna. De ska bli gyllene och dofta, inte svarta.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är mjuka, cirka 5 minuter.
Tillsätt mandlarna i grädden och låt långsamt koka upp ett par få minuter. I slutändan ska det vara ungefär 2 deciliter mandelgrädde kvar utan nötter och det verkar som nötterna dra åt sig lite av vätskan. Dra kastullen åt sidan och låt det dra i 10 minuter. Sila av grädden. Kasta nötterna. Mät upp och kolla så att det tillsammans med Amaretton kommer bli 2 deciliter, annars är det läge att späda med liter mer grädde nu.
Tillsätt råsockret i mandelgrädden och låt det smälta under uppvärmning.
Ta upp gelatinbladet, krama ur det och lägg i dem i gräddblandningen. Rör runt och och låt smälta. Tillsätt Amaretton och slå upp gräddblandning i skålar, glas eller liknande. Det blir cirka 1 deciliter per portion.

Andra typer av panna cotta: panna cotta med kanelbasilika, panna cotta med vit choklad och grudreceptet.
Etiketter: mat, recept, mandel pannacotta, panna cotta, mandelpudding, mandelkräm, dessert, efterrätt.
Filed under: Desserter, Italienskt | Tagged: dessert, efterrätt, gräddpudding, Italienskt, mandel, mandelkräm, mandelpudding, mat, panna cotta., pudding, recept |
[…] Mandelbiskvier Mandelcharmoula – mandelsås Mandelmassa Mandel pannacotta Mandlar från Barcelona Mango- & hallonsmoothie Marinad – asiatisk, söt, salt, stark och […]
[…] Smaksättningsförslag Panna cotta kan smaksättas i det oändliga, t.ex med: mynta, basilika, kanelbasilika, limebasilika, farinsocker eller muscovadosocker istället för strösocker, kanel, kardemumma, saffran, kaffe, vit choklad, vanilj (med eller utan), sylt, mandel & Amaretto. […]