Panna cotta – italiensk gräddpudding smaksatt med kanelbasilika och ljust kolasmakande muscovadosocker.
Panna cotta är en italiensk efterätt. Panna betyder grädde och cotta betyder kokt – så kokt grädde. Inte yoghurt som på restaurangen Lo Scudetto. Panna cotta är en sorts gräddpudding.
Panna cotta kan smaksättas i det oändliga. Här har vi experimenterat och tagit muscovadosocker istället för strösocker – för att det ger en smak av kola. Sedan har vi smaksatt med kanelbasilika. Vi serverade den här panna cottan med karamelliserade äpplen – vilket lät som en passande kombination. Båda sakerna var mycket goda, men passade inte ihop. Så testa den som den är eller prova med något annan kombination.
Den blir inte lika len med örterna i – men god.
Panna cotta borde nästan få en egen kategori här…!! Vi får se. Den är enkel att göra och himmelskt god.
Om man gör panna cotta i små portionsformar, kan man sedan ”klicka”, få ur gräddpuddingen och låta den ligga på en spegel av god sås eller bär. Det blir lite mer dekorativt – men kräver mer tålamod. Enklare är det då att servera den i glas med eventuellt tillbehör nederst i glaset eller på gräddpuddingen.
1 portion
Ingredienser
1 dl vispgrädde
2 tsk ljust muscovadosocker
2/5 st gelatinblad
1/5 st vaniljstång
20 st kanelbasilikablad
Beskrivning
Dela vaniljstången och skrapa ur de svarta geggiga fröna. Lägg allt i en kastrull. Häll på grädden och sockret. Värm, koka upp och låt sjuda ett par minuter. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Ta ur vaniljstångshalvorna.
Mixa gräddblandningen med kanelbasilikabladen. Kram ur gelatinbladet och lägg i den varma gräddblandningen. Rör om tills det löst sig i gräddblandningen. Nu får det inte koka!! Häll i över i formar eller glas.
Ställ panna cotta i kylen cirka 3 timmar. Ät som den är eller servera med något du tycker passar.
Filed under: Desserter, Italienskt | Tagged: dessert, desserter, efterrätt, efterrätter, gräddpudding, Italienskt, kanelbasilika, ljust muscovadosocker, mat, muscovadosocker, panan cotta, pudding, recept, vaniljsocker |
[…] Panna cotta kan smaksättas i det oändliga, t.ex med: mynta, basilika, kanelbasilika, limebasilika, farinsocker eller muscovadosocker istället för strösocker, kanel, kardemumma, […]
[…] Palsternackssallad Panangköttbullar Panna cotta – grundrecept Panna cotta med kanelbasilika Panna cotta med vit choklad Papas arrugadas Paprika- & Olivröra Paprikasoppa med rostad mandel […]