Sherrysyltade körsbärshalvor

Mörkröda glansiga körsbärshalvor syltade i en skvätt sherry.

En körsbärsurkärnare är ett bra verktyg att använda i detta recept för att få körsbären vackert hela. Utan körsbärsurkärnare blir det till att använda kniven, vilket går bra det med men då får man nöja sig med vackra körsbärshalvor. Nästan lika bra.

Tanken var att det skulle bli körsbärssylt med svag smak av sherry och inte så söt. Men det blev något ännu bättre och mer användbart, syltade körsbärshalvor i mörkröd något tjockare lag. Med tjockare lag menas att lagen är tjockare än vatten – men det är också allt.

De sherrysyltade körsbärshalvorna är hur goda som helst att bara sleva i sig..! De kommer passa perfekt som tillbehör till panna cotta. Med lite gelatin i blir de en vacker gelé på panna cotta, cheesecake, tårta, limetarte. Med en klick vispgrädde en snabb och vacker dessert. Himmelskt goda i desserten chokladmousse med gömda körsbär.

Dock undrar jag över lagringstiden – om citronsyran räcker som konservering…och om det kommer att tjockna till i burken. Om jag hade använt syltsocker hade jag inte behövt fundera på det. Men, men…

I alla fall fortfarande fina efter 2½ månad.

6 dl

Ingredienser
1 liter körsbär
1 dl sherry
1/4 använd torkad vaniljstång utan frön
2 dl socker
0,5 tsk citronsyra
0,5 flaska certo fruktpektin, 90 ml

Beskrivning
Skölj körsbären. Rensa körsbären genom att halvera dem och ta ur kärnan. Ta vara på kärnorna och koka dem i 1 deciliter sherry med vaniljstångsbiten i 5 minuter

Sila av. Släng körsbärskärnor och vaniljstång men behåll vätskan.

Blanda ner körsbären i samt sockret i vätskan. Låt koka ihop cirka 10 minuter på svag värme. Skumma av. Rör ner citronsyra.

Tillsätt pektinet och koka kraftig under en minut. Häll upp de sherrysyltade körsbärshalvorna på rena varma glasburkar.

Sherrysyltade körsbärshalvor

Etiketter: , , , , , , , .

Annonser

4 svar

  1. […] i höst försökte jag mig på att göra körsbärssylt med smak av sherry vilket resulterade i sherrysyltade körsbärshalvor och inte alls sylt. Misslyckat experiment som utmynnade i något ännu godare.. Supergoda som de […]

  2. […] lime- och myntainkokta fikon, vin-eller likörinkokt frukt eller bär, nyponkaramellsås, sherrysyltade körsbärshalvor, marsalakokta […]

  3. […] bladpersilja, mandel och avocado Salsa verde Saltimbocca alla Romana Sardellaioli Sardelldressing Sherrysyltade körsbärshalvor Sherrysås Sill – 3 sorters sill Skaldjursbuljong Skaldjursörtsås Skinkinlindade […]

  4. […] den här varianten på panna cotta serverar vi hallon coulis. Sherrysyltade körsbärshalvor eller marsalakokta körsbär är andra goda […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: