Brylépudding – Creme caramel

Brylépudding – spansk vaniljpudding med karamellsås av bränt socker.

Jag är förtjust i puddingar av alla de slag; panna cotta, brylépudding (creme caramel), créme brûlée, crema katalana, gelé, fromage och allt vad de heter. Panna cotta blir det oftast – enkelt och underbart gott. Men favoriten är brylépudding – och nu är det sannerligen dags att laga den. Créme brûlée är ganska lik med karamelliserat socker som ett lager över pudding medan i brylépudding är det bränt socker som en ljuvlig sås i själva formen. Det är ungefär samma innehåll och gräddas båda i vattenbad. Det här är en klassisk brylépudding fast i små portionsformar.

Jag tycker den brända sockersmaken påminner något om Marsala, det sicilianska underbara dessertvinet.

Observera att brylépuddingen ska gräddas i vattenbad och vattnet i detta bad ska vara hett och nå upp till halva kanten på portionsformarna.

brylépudding, samma som creme caramel.4 portioner

Ingredienser karamellsås
3 msk vatten, 1 dl socker

Ingredinser pudding
4 dl standardmjölk
0,5 st vaniljstång
0,5 dl socker
3 st ägg

Beskrivning
Mät upp socker och vatten, var för sig, och ställ åt sidan. Ta fram 4 små ugnssäkra formar av porslin och värm dem i en kastrull med hett vatten.

Gör först karamellsåsen. Låt socker och vatten smälta på ökande värme för att sedan koka. När sockret smält och sockeråsen är genomskinlig tar det bara några få minuter till. Rör. När sockersåsen är brun är den klar. Häll genast såsen i botten av de två formarna. Vrid formarna så att karamellsåsen går upp på formarnas kanter. Tänk på att sockersåsen är het! Det här är det svåraste momentet för sockersåsen stelnar snabbt i botten av formen. Men det blir bra ändå.

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa ihop äggen med sockret, ställ åt sidan. Skär upp den halva vaniljstången på längden. Koka upp mjölken och vaniljstången och låt koka 2 minuter.

Ta upp vaniljstången och skrapa ur de små svarta vaniljfröna. Blanda vaniljfröna dem i den heta mjölken. Låt svalna lite.

Häll mjölblandningen i tunn stråle över de vispade äggen under omrörning. Sila sedan ner smeten i de sockerglaserade formarna. Grädda i vattenbad, det vill säga ställ formarna i en långpanna till hälften fylld med hett vatten. Ej helt nyuppkokt. Vattnet i vattenbadet får ej koka, då blir puddingen grynig.

Ställ in långpannan i nedre delen av ugnen och grädda de små portionsformarna i 25-30 minuter eller tills en kniv som sticks ner i brylépuddingen kommer ut ren. I vår ugn 35 minuter.

Om man vill servera brylépuddingen varm, ställer man portionsformarna i ett kärl med kallt vatten i 10 minuter, så att den blir lite fast.

Om man skall servera brylépudding kall, kyler man den i kylskåp ett par timmar. När man skall stjälpa upp brylépuddingen, för man en tunn smal kniv mellan brylépuddingen och formens kant, lägger en tallrik över formen och vänder sedan kvickt på alltihop.

Det brända sockret i botten kommer dels ha gått in en bit i puddingen och dels rinna ut som en karamellsås som toppar brylépuddingen och runt om.

Etiketter: , , , , , , .

Annonser

3 svar

  1. […] Brownie sticky pecan Brownie med fudgeglaze Brunch Bruschetta med mosade ärtor & bondbönor Brylépudding – Creme caramel Brysselkål gräddstuvad med bacon Brysselkål, senapsslungad Bönor med zucchini & […]

  2. […] catalana klassas av en del som brylépudding, men den senare tillagas i ugnen med karamelliserat socker i botten. Samtidigt jämförs crema […]

  3. […] är förtjust i puddingar av alla de slag; Panna cotta, Brylépudding (creme caramel), créme brûlée, crema catalana,  gelé, fromage som citronfromage och allt vad […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: