Nyponmarmelad

Nyponmarmelad med inslag av mörkt socker och vanilj.

Nu är det säsong för nypon och i år har jag bestämt (igen) att försöka göra något av dem och inte bara äta dem naturella. Det blev nyponmarmelad och nyponsoppa på färska nypon att börja med.

Jag hade tänkt att använda muscovadosockret, men hittade det inte i skafferiet. Sedan var det knappt jag hittade farinsockret så det var nära att det blev palmsocker i nyponmarmeladen. Det blev en härlig djup färg av det mörka farinsockret. Muscovadosockret hade gett en mer läckert bränd smak, lite karamelliserat. Om jag gör mer nyponmarmelad ska jag prova med muscovadosocker i…för nu kan jag inte sluta tänka på det.

Nyponmarmeladen blev jättegod, tjock & fruktig. Absolut något att lyxa till helgfrukosten med eller kanske gott på en ostbricka… En klick i filen med müsli – lyfte frukosten. Det enda jag ångrar är att jag inte plockade mer nypon och gjorde mer nyponmarmelad..!

Obs! Välj nypon som är hårda i konsistensen.

2 dl

Ingredienser
4 dl nypon (3 dl rensade)
0,5 dl farinsocker
0,75 dl syltsocker
0,5 st citron, saften
1 tsk vaniljsocker

Beskrivning
Rensa nyponen, dela dem och ta bort fröna med en liten tesked. Försökt på bort allt hår inuti skalet, för de kan klia sedan. Skölj de rensade nyponen under vatten för säkerhets skull. Dela nypon eventuellt igen – smaksak.

Blanda nypon, farinsocker, syltsocker och citronsaften i en kastrull. Koka alltsammans i cirka 5 minuter. Tillsätt vaniljsocker och låt koka upp.

Dra av kastrullen av plattan och häll upp nyponmarmeladen på en ren varm glasburk.

Nyponmarmelad

Etiketter: , , , , , , , .

2 svar

  1. […] neua Naken havre med kantareller & sugar snaps Naken havre med zucchini Nudelsoppa Nypongelé Nyponmarmelad Nypon, syltade Nyponsoppa på färska […]

  2. […] gott på engelska scones: nypongelé, nyponmarmelad, fikonmarmelad. Ostscones är också gott, som engelska scones fast med parmesan i. Ingredienser […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.