Portvinssås – reducerad vinsås med både rödvin och portvin på en hemkokt kalvfond.
Vad är nyckeln till en god sås? En god fond förstås. Såsen skulle serveras vid kl 18 men arbetet med den började vid kl 8 i morse. Det var då jag stoppade in kalvbenen i ugnen som ett första steg när jag kokade en fond. Receptet på fonden hittar ni här.
Denna sås passar utmärkt till grillat och stekt nötkött. Den passar antagligen alldeles utmärkt till anka också! VI har ätit den till älgfilé och till t-bensstek.
Ingredienser:
Kalvfond ca 3 dl
Rödvin 1 dl
Portvin 2 dl
Farinsocker 1,5 msk
Smör 1 msk
Maizena ca 1 msk
Salt
Peppar
Gör så här:
Blanda kalvfond, rödvin, portvin och farinsocker, Reducera till ca 3 återstår. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt farinsocker. Glansa av såsen med smöret och red av såsen med maizena mjöl.
Filed under: Nyår, Såser | Tagged: glutenfri, glutenfritt, mat, portvin, portvinssås, rödvin, recept, reducerad sås, sås, ser, varm sås, varma såser, vinsås, vinsåser |
[…] som förrätt. Vi åt det första gången på nyårsafton 2008 till flamberad älgfilé med portvinssås och Ullas ostiga potatisgratäng som ett […]
[…] Penne Romana Piccata med paprikaris & örtsås Pizza Pommes frites i ugn Portersenap Portvinssås Potatisgratäng Potatisgratäng, Ullas ostiga*** Potatispuré Potatispuré med olivolja […]
[…] Flamberad älgfilé med portvinssås, potatisgratäng med västerbottenost samt rostade grönsaker med […]