Det finns ju många bra kockar att ta intryck av. Två sådana är Jamie Oliver och Marcus Samuelsson. I det här receptet kombinerar jag Marcus smaker med Jamies metod. Jamie brukar nämligen göra kryddsmör som han gnider in kycklingen med innan han steker den i ugnen. Han gnider in den både utanpå skinnet men också innanför skinnet. Hur går det till? Jo det är ganska lätt att lossa på skinnet på framförallt brösten och pilla in en massa kryddsmör där som gör det underbart saftigt och smakrikt! Vad gör Marcus i det här receptet? Han får stå för kryddsmöret inspirerat från hans afrikanska ursprung.
2-4 portioner.
Ingredienser:
Hel kyckling ca 1,2 kg
Kryddsmör med afrikansk touch
Salt
Peppar
Gör så här:
Börja med att skölja kycklingen och torka den torr efteråt med hushållspapper.
Salta och peppra kycklingen runt om och lägg den i en ugnssäker form.
Lossa på skinnet på brösten och tryck in kryddsmör så långt det går. Gör små snitt på låren och lossa skinnet försiktigt och tryck in lite kryddsmör. Gnid in/klicka resterande kryddsmör på kycklingen.
Sätt in kycklingen i ugnen (175 grader). Den behöver troligen drygt en timme innan den är färdig. Ös kycklingen var 20 minut med det goda smälta smöret som samlas i botten av formen.
Stycka kycklingen innan serveringen. Det vill säga skär loss kycklinglår, vingar och bröst. Kasta skrovet. Lägg gärna upp kycklingdelarna i den ugnssäkra formen där det har samlas en massa smaker i botten av formen som du kan ösa över kycklingdelarna.
Jag serverade kycklingen med kryddig couscousoch ananaschutney – helt otroligt gott!
Etiketter: mat, recept, kyckling, helstekt kyckling, Kycklingrätter.
Filed under: Afrikanskt, Fågel | Tagged: Afrikanskt, fågel, fågelrätter, helstekt kyckling, huvudrätt, Kyckling, kycklingrätter, mat, middag, recept |
[…] i dillkryddad syrlig sås (pastasås) Krämig sås med smak av örter och senap till fisk Kyckling, helstekt & fylld med underbara afrikanska smaker Kyckling i Black Pepper Sauce Kyckling i druvsås – druvkyckling Kyckling i mild och syrlig […]
[…] Posted on 2009-04-11 by Matorama För någon månader sedan gjorde vi en mycket god kyckling med ett kryddsmör med en afrikansk kryddning. Då borde det väl gå att göra en med inspiration från Asien också? Det gjorde det! Mycket […]