Blomkålsmos – ångkokt mosad blomkål med smält smör och en skvätt grädde.
Blomkålsmos är ungefär som potatismos fast av blomkål. Det är ett alternativ till potatismos i de fall potatis väljs bort. Dock inte lika bra… Men om potatismoset görs på potatissorten King Edward är det i alla fall lättare för mig att avstå…potatismoset.
Mixas blomkålsmoset slätare blir det väl en blomkålspuré?! Det fungerar nog fint att lägga blomkålsmoset i en liten ugnfastform och gratinera med lite ost strödd ovanpå ett par minuter…eller varför inte sprinkla över knaperstekt bacon som strössel?
ca 2 portioner
Ingredienser
300 g blomkål
25 g smör
ca 0,5 dl vispgrädde
salt & peppar
Beskrivning
Skär blomkål i större buketter. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg blomkålen i någon sorts ångkoksinsats, lägg på lock och låt ångkoka tills blomkålen är mjuk, cirka 4-8 minuter.
Värm under tiden smör med grädde på låg värme tills smöret smält.
Lyft ur ångkoksinsatsen, häll av vattnet och häll i blomkålen i kastrullen. Mosa blomkålen med stöt eller liknande. Tillsätt smör- & gräddblandningen, lite i taget till ”rätt” konsistens. Mosa ihop eller använd mixerstav. Späd eventuellt med mer grädde eller mjölk. Smaka av med salt och peppar.

Etiketter: mat, recept, blomkålsmos, blomkål, mos, vegitariskt, grönsaksrätter, kål.
Filed under: Grönsaker | Tagged: blomkål, blomkålsmos, grönsaksmos, grönsaksrätter, kål, mat, mos, recept, vegetariskt, veggo |
[…] Balsambakad rödlök Bearnaisesås Betor ugnsbakade med feta & pumpakärnor Biscotti di Prato Blomkålsmos Boeuf Bourguignon Bolognese, köttfärssås, köttragu… Brownie Brownie med glasyr av After […]
[…] Wallenbergare, potatismos alternativt blomkålsmos, gröna ärtor, Ullas lingonsylt Spenattortellini med pesto Heta räkor Fläskkotlett & […]