Rostbiff – en hel köttbit av nötkött som steks i ugn och serveras i tunna skivor.
Rostbiff kan ätas varm, ljum eller kall. När rostbiffen är kall är det lättare att skära tunna fina skivor. Rostbiff är lätt att göra, den sköter sig själv i ugnen. Så varför behövs då ett recept? Jo, vi föredrar rostbiffen vackert röd inuti och varje gång undrar vi över vilken temperatur det ska vara i köttet då. Sist blev det rosa (62 grader), gott men för genomstekt för vår smak. För mig kan köttet knappast vara för blodigt..! 55 grader är nog lagom temperatur för oss. Kanske 60 grader om vi har gäster.
Den här gången stack vi in termometern lite snett vilket ledde till att rostbiffen blev något blodigare än tänkt.
Rostbiff är gott året om, men visst är det riktig sommarmat..? Mumsigt till picknick med en klassisk potatissallad, sådan med majonäs.
Till rostbiff serverar vi klassisk potatissallad, somrig potatissallad , kokt potatis och sås eller en god matig sallad. Ullas ostiga potatisgratäng skulle också vara jättegott till. Resterna av rostbiffen är ett underbart smörgåspålägg eller gott i en sallad.
Ingredienser
ca 1 kg rostbiff/fransyska av nöt
1,5 tsk salt
1-2 tsk svarpeppar
1 klick smör
Beskrivning
Sätt ugnen på 150 grader.
Köttbitten kan bindas upp så att den håller en jämn och fin form. Oftast går det bra ändå.
Gnid in köttet med salt och peppar. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer mitt i köttet.
Stek köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 55 grader, för riktigt röd rostbiff. 60 grader för rosa och därefter blir det genomstekt och därmed torrt. Var noga med att sätta in termometern i mitten av köttbiten där det är som tjockast. Tar ungefär 45-60 minuter i ugnen.
Ta ut köttet och låt det vila en stund innan det skärs upp i tunna skivor.
Rostbiff förvaras sedan i folie i kylskåpet.

Etiketter: mat, recept, rostbiff, fransyska, svensk rostbiff, stek, kötträtter.
Filed under: Kött, Svenskt | Tagged: fransyska, kött, kötträtter, mat, nötkött, recept, rostbiff, stek, svensk rostbiff |
[…] Kall ugnstekt ryggbiff med potatisgratäng, ugnstekta körsbärstomater och ruccolasallad (tisdag) Rostbiff med auberginegratäng Hamburgare med ciabatta, sallad, tomat, lök, dijonsenap och citronmajonäs […]
[…] Det här är den potatissallad som jag brukar göra, lite av en fransk potatissallad. Nygjord serverar jag den direkt, men den är även god kall och perfekt till picknicken. Riktig sommarmat! Ibland blandar jag i fårost i bitar och örterna varieras efter vad som finns; basilika, timjan, gräslök, persilja, oregano, lite dragon, lite rosmarin, kanske mynta, krasse, vattenkrasse. Ett par svarta oliver kan också få slinka med eller ett par ruccolablad, lite strimlad soltorkad tomat…lite citronskal. Mums med prosciutto till eller strimlad i potatissalladen. Potatissalladen passar även bra till rostbiff. […]
[…] Rosenkål gräddstuvad med bacon Rosenkål, senapsslungad Rosensocker Rostade mandlar med chili Rostbiff Rubinpäron Ruccolaolja Ruccolapesto Råbiff Räkbuljong Räkor i vitlök och chili Räkor – […]
[…] basmatiris samt fisksås med chili Tagliatelle med kräftstjärtar i dillkryddad syrlig sås Rostbiff med potatissallad Hamburgare med cole slaw Friterade tigerräkor, sötsur dippsås med […]
[…] pasta kan det vara gott med en ljummen matig sallad till kött. Vi åt den ljumma salladen till rostbiff. Den grillstekta zucchinin blev delikat och skulle kunna serveras allena som ett tillbehör. […]
[…] Rostbiff […]