Chorizostuvad potatis

Chorizostuvad potatis – potatisgryta av olivoljestekt färskpotatis som fått puttra med chorizo i bitar samt paprika och tre sorters lök kryddad med lite chili, garnerad med bladpersilja.

Mycket uppskattad spansk rätt som vi hittade i nya spanska kokboken och modifierade något. Jen tyckte det påminde om serbisk mat. Bra studentmat också! Mycket gott tillsammans med en fräsch grönsallad som bryter av.

4 portioner

Ingredienser
1 kg färskpotatis, skurna i ca 2,5 cm tjocka skivor
1 dl olivolja
250 g chorizo
1 st gul lök, hackad
1 st röd paprika, hackad
2 tsk paprikapulver
1 st röd chili, urkärnad & hackad
8 klyftor vitlök
3 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong/köttbuljong
10 cm purjolök, det gröna
8 st schalottenlök, skalade
salt & peppar
2 msk bladpersilja, hackad

Beskrivning
Värm oljan i en stor stekpanna eller gryta på medelvärme. Lägg i potatisen  och stek den under omrörning tills den är guldgul, 10-15 minuter. Ta upp potatisen med hålslev och lägg den i en skål. Lägg i chorizon i stekpannan och stek i samma olja tills de är knapriga och bruna, cirka 4-5 minuter. Ta upp korvarna och lägg dem på en skärbräda. När korvarna svalnat något skärs i centimeterstora bitar.

Lägg löken i stekpannan och stek på medelvärme tills löken fått fin färg, cirka 15 minuter. Rör om då och då. Tillsätt paprika, pprikapulver, chili och hälften av vitlöken och stek cirka 5 minuter.

Lägg tillbaka korv och potatis i grytan, tillsätt vatten, smula över buljong, tillsätt resten av vitlöken. samt purjolök och schalottenlök. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme tills potatisen är mjuk, runt 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Strö över persiljan och servera.

2 svar

  1. […] Matig grönsakssoppa med kyckling med gremolata och scones Chorizostuvad potatis, Isbergssallad med kronärtsskocka Potatis-, aubergine & zucchinigratäng, Tonfisk- […]

  2. […] sparristortilla, vitlöksstekt svamp, potatistortilla, patatas bravas, heta gambas med vitlök, stuvad potatis med chorizo,  stekt aubergine med ost, bondbönor med koriander, fyllda auberginer, ris med skaldjurssmak, […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.