Bakad rotselleri med brynt smör, lök, parmesan och persilja – ugnsbakade rotselleribitar med brynt smör med gul lök och vitlök i garnerad med firnriven parmesan och hackad persilja.
Under hösten är det tid att njuta av rotsaker och priset är då som lägst då den svenskodlade kommer ut i handeln under oktober och november. För en tia går det att få en hel rotselleri som är mättande och god mat. Rotsellerin har en kraftfull aromatisk smak och litegrann i en buljong eller gratäng ger en mustig grund, men rotsellerin kan absolut spela huvudrollen i rätten som här.
Rotselleri är en gammal svensk kulturväxt som ätits i flera hundra år. Ursprungligen kommer sellerin från Asien. I över 3000 åren har selleri odlats kring Medelhavet och börjades användas som krydda och medicinalväxt redan i det gamla Egypten. Det var Romarna som tog med sig sellerin norrut. Det var bladen och fröna som användes och bleksellerin ska ha utvecklats i Italien under 1400-talet. Sverige är selleri känd sedan medeltiden, och rotsellerin var den sort som kom senare. På strandängar i Skåne växte en vild typ av selleri fram till 1980-talet. Men av okänd anledning är den försvunnen, vilket är synd.
4-6 portioner
Ingredienser
1 st rotselleri (ca 800 g)
2 msk olja
0,5 tsk salt
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
50 g smör
0,5 dl finriven parmesan
en näve bladpersilja, hackad
Beskrivning
Sätt ugnen på 200°C.
Skär bort rotfästet och skrubba rotsellerin helt ren från jord. Det sitter mycket smak i skalet. Skär rotsellerin i cirka10-12 bitar. Lägg rotselleribitarna i en ugnsform och gnid i dem med olja och salt.
Baka i ugnen i cirka en timme tills den mjuknar.
Skala och skiva löken fint.
Skala och finhacka vitlöken.
Bryn smöret i en liten kastrull. Lägg i lök och vitlök och låt fräsa på medelvärme tills de mjuknar.
Skeda över smöret med löken och vänd runt rotselleribitarna.
Strö över parmesan och persilja vid servering.
Filed under: Grönsaker, Rotsaker | Tagged: bladpersilja, brynt smör, förrätt, förrätter, glutenfri, glutenfritt, grana padano, Grönsaker, grönsaksrätt, grönsaksrätter, höstmat, hösträtt, hösträtter, knölselleri, mat, parmeggiano, parmesan, parmesanost, persilja, recept, rotfrukt, rotfrukter, rotfruktsrätt, rotfruktsrätter, rotselleri, sellerirot, smårätt, smårätter, Tillbehör, ugnsbakat, ugnsrätt, ugnsrätter, vegetariskt, veggo, vitlök |
Kommentera