Sallad på naken havre, smörstekta kantareller, krispiga sugar snaps & rostade mandlar.
Naken havre kan ersätta pasta, cous cous, bulgur eller speltvete i sallader. Mest lik tycker jag att naken havren är speltvetet. Det är en hygglig proteinkälla med sina 12-18 procent och ska vara rik på nyttiga fettsyror samt är god. Naken havren har ändå en ganska neutral smak vilket gör att den kan användas med fler goda ingredienser och smaksättas lite hur som helst. Den är härligt tuggig i konsistensen.
Vi åt en god matig kantarellsallad till stora härliga kalvtournedous(?) när vi var på bröllop för några veckor sedan. Salladen var på bulgur, matvete eller liknande. Med den salladen i tanken blev det kantareller till naken havren samt sugar snaps istället för sockerärtor. Rostade mandlar är supergott förutom att vara mättande – så nötter av olika slag har sin självklara plats i sallader här hemma. Bladpersilja använder jag gärna istället för vanlig sallad ungefär som ruccola eller spenat. Om det funnits bondbönor i affären hade de fått vara med i salladen…
Sugar snaps – en ärta som slutligen fått ett svenskt namn på förpackningen: salladsärt. Sugar snap är en korsning mellan sockerärter och märgärter. Det är härligt krispiga och smakar sockerärter – dock fylligare med större ärter i baljan.
Till salladen på naken havre åt vi ugnsgrillade kycklingklubbor.
3 portioner
Ingredienser
3 dl naken havre
7,5 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärning
Ingredienser dressing
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
1 st schalottenlök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
salt & peppar
Ingredienser sallad exkl. naken havre
1 l kantareller + smör till stekning
75 g sugar snaps
1 salladslök i bitar
1 schalottenlök, tunna skivor
1 dl mandlar
Bladpersilja
Beskrivning
Skölj naken havre noga. Koka naken havre i vatten med grönsaksbuljontärning och salt i 30 minuter(värme 3/9 på spisen). Sila av naken havren och skölj den för att ta bort en del sälta.
Blanda dressingen av olivolja, lök, citron, vitlök, salt & peppar. Blanda i naken havre och rör.
Skålla, skala och rosta sötmandlarna i stekpanna. Tillsätt eventuellt lite olivolja för att mandlarna ska få jämn färg.
Rensa kantarellerna och dela stora kantareller. Stek kantarellerna i smör samt salta något. Låt kantarellernas saft koka in och tillsätt sedan ytterligare smör och stek kort.
Ångkoka sugarnsnaps en minut och skölj med kallt vatten. Riv bladpersiljan.
Blanda ner kantareller, mandlar, sugar snaps, bladpersiljan, salladslök i bitar samt den skivade schalottenlöken i dressingen. Smaka av med mer salt och peppar.
Etiketter: mat, recept, naken havre, havre, sallad, kantareller, sugar snaps, mandel.
Filed under: Grynrätter, Havrerätter, Mjöl & Gryn, Sallader | Tagged: havre, havrerätt, havrerätter, kantareller, mat, naken havre, nakenhavre, recept, sallad, sugar snaps, Tillbehör |
[…] Naan Nahm toke neua Naken havre med kantareller & sugar snaps Naken havre med zucchini Nudelsoppa Nypongelé Nyponmarmelad Nypon, syltade Nyponsoppa på färska […]