Zucchini confit

Zucchini confit  – ugnsbakade zucchiniskivor i olivolja länge på låg värme inlagd i sin egen olja.

Att konfitera innebär att salta, koka i fett och förvara i samma fett – av franskans confire vilket betyder att bevara. Zucchinin har inget eget fett så olivolja tillsätts. Zucchinin skärs i ytterst tunna skivor och bakas sedan i olivolja på låg värme under lång tid. Det är lite lika italienskans soffrito fast i ugn. Sedan förvaras zucchiniskivorna i olivoljan som de bakats i.

Inlagd confitterad zucchini är otroligt god på bruschetta med mozzarella…! Helt ljuvligt! Men annars kan zucchinin serveras som en antipasto – aptitretare eller som ett tillbehör till middagen. Zucchini confit är lite likt zucchini fritti, den stekta versionen där de tunna zucchiniskivorna först bryns och sedan eftersteks på låg värme ett bra tag.

Zucchinin kan serveras direkt från ugn istället för att läggas in, till t.e.x kött.

Det här receptet är en spin-off på confit byaldin – som blev så lyckad.

Ingredienser
0,5-1 st gul zucchini – ca 60 skivor
0,5-1 st grön zucchini – ca 60 skivor
6 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, fint skivad
1 tsk timjanblad
salt & peppar

Beskrivning
Sköljs zucchinin.

Skiva zucchinin mycket fint, ca 1-2 millimeter tunna skivor. Osthyveln går bra att använda, men ger inte lika fina skivor – men det går attans så mycket snabbare.

Smörj en ugnsfast form (ca 25 x20 – vår plåtform från IKEA) med 1 matsked olivolja.

Lägg zucchiniskivorna omlott på varandra så att ca en halv centimeter är synlig. Växla mellan grön och gul  – så blir det fint.

Salta och peppra. Strö över timjanbladen. Ringla över olivoljan.

Klipp ut en bit bakplåtspapper sompassar formen och täck zucchinin med den. Baka i ugn cirka 2 timmar  – tills grönsakerna är mjuka. Ta bort bakplåtspappret och baka sedan ytterligare 30 minuter, men kolla av efter 15 minuter och vakta den. Låt den bli lite gyllene.

Låt svalna och lägg i glasburkar.

Zucchini confit

Etiketter: , , , , , , , .

Annonser

Ett svar

  1. […] Zabaione Zabaione med Amaretto Zucchini confit Zucchini och sparris – grillat Zucchini- & potatisgratäng med italienska ostar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: