Pumpasoppa

Pumpasoppa – en riktigt färgsprakande höstorange soppa på pumpa med syrlighet av vin & citron kryddad med vitlök och chili.

Nu är det pumpasäsong i Sverige och den sträcker sig från augusti och avtar slutligen i november. Pumpa är gott att ugnssteka på toskanskt vis med salvia och kanel, men även pumpasoppa är en vanlig maträtt.

Den här pumpasoppan på hokkaidopumpa är lite syrlig av citron och vitt vin som rundas av med en ordentlig skvätt vispgrädde samt kryddad med lök; schalottenlök och vitlök samt chili. För mer hetta, ta ej bort chilins kärnhus. Överhuvdtaget liknar hokkaidopumpan mer än grönsak typ rotsak än en frukt. Pumpasoppan garneras med rostade pumpakärnor som ger en nötig smak och krisp samt bräckt prosciutto som tillför ytterligare knaprighet men framförallt en härlig sälta. Annars gott med bara lite cayennepeppar pudrat över soppan.

Pumpansoppan kan ätas som huvudrätt med gott bröd till eller serveras som en förrätt och räcker då till 4 portioner.

2 portioner

IngredienserPumpasoppa
2 st schalottenlök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1 gul jalapeno, urkärnad & finhackad
0,5 pumpa, hokkaido – ca 600 g, 7,5 dl tärnad
olivolja
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
0,5 st citron, saften (kan uteslutas)
3-4 dl vatten
1,5 st hönsbuljongtärning
salt & peppar

Garnering
rostade pumpafrön
2 skivor prosciutto, bräck & strimlad
10 salviablad, stekta i lite olivolja

Beskrivning
Skala pumpan, tar ur kärnorna , och skär den i träningar. Fräs pumpa, lök, vitlök och chili mjuka i olivolja. Tillsätt vatten, vitt vin, vispgrädde, citronsaft och buljongtärningar. Låt soppan sjuda i tio minuter, mixa den slät med mixerstav eller i matberedare.

Pumpasoppan kan göras mer tjock som en ärtsoppa eller en tunn. Späd eventuellt pumpasoppan med mer vatten. Smaka av med salt & peppar.

Garnera pumpasoppan med rostade pumpafrön, strimlad bräckt prosciutto samt olivoljestekta salviablad.

Etiketter: , , , , , , , .

2 svar

  1. […] P Palsternackssallad Panangköttbullar Panna cotta – grundrecept Panna cotta med kanelbasilika Panna cotta med vit choklad Papas arrugadas Paprika- & Olivröra Paprikasoppa med rostad mandel Paprikasås, gul Paprikasås på grillad paprika Parmainlindad laxfilé Parmesansmör Passionsfruktsbrûlée Penne Romana Piccata med paprikaris & örtsås Pizza Pommes frites i ugn Portersenap Portvinssås Potatisgratäng Potatisgratäng, Ullas ostiga*** Potatispuré Potatispuré med olivolja Potatissallad, klassisk Potatissallad Pumpabröd Pumpapaj med Mortadella Pumpa ugnsstekt med salvia & kanel Pumpasoppa […]

  2. […] helgen är det Halloween och är det något jag gillar är det pumpasoppa. Tänka prova en ny variant med lite rotsaker i och chorizo och kanske gör det där pumpasmöret […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.