Zabaione med Amaretto

Zabaione med Amaretto – varmt äggskum med smak av bittermandellikören Amaretto di Saronno eller helt enkelt en Amarettokräm.

Zabaione är en enkel och underbart god italienskt dessert och en av mina gamla favoritdesserter. Om man som mig är förtjust i marsala då finns alltid ingredienserna hemma. Men – hör och häpna Marsala var slut..! Finito..! En annan sak som nästan alltid finns hemma är likörernas likör Amaretto di Saronno. Det fick bli Zabaione med Amaretto di Saronno. Däremot var det inte bara byta ut Marsala mot Amaretto rakt av eftersom Amaretto är så pass smakintensiv och dessutom minskade jag på sockret.

Zabaione brukar liknas med vinskum och serveras oftast till bär. Jag föredrar den som den är och äter dubbla portioner. Så egentligen är det här receptet till 2 portioner – men så lite kan varken jag eller Jonas nöja oss med.

Ruskigt gott – sammanfattade Jonas.

1 portion

Ingredienser
2 st äggulor
5 tsk socker
1 msk Amaretto di Saronno


Beskrivning

Ta fram 2 kastruller varav den ena ska få plats i den andra. Koka upp vatten i den större kastrullen.

Häll äggulorna och sockret i den mindre kastrullen och vispa ihop. Ställ, mer sänk ner den mindre kastrullen i den större som innehåller varmt vatten – vattenbad. Spisplattan ska vara på medeltemperatur och vattnet ska ej koka – för då koagulerar äggsmeten.

Vispa äggsmeten luftig och ljust gul. Häll sedan i Amaretto i tunn stråle under kraftig vispning. Vispa till en skummig kräm över svag värme. Ta av från värmen och fördela zabaione i två glas.

Zabaione serveras varm och ätes rakt upp och ner med dessertsked.

zabaione-med-amaretto

Annons

Ett svar

  1. […] Zabaione Zabaione med Amaretto Zucchini confit Zucchini och sparris – grillat Zucchini- & potatisgratäng med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: