En sås blir definitivt godare om du gör den på egen buljong eller fond. Buljongen går förstås också att användas till en soppa. I det här fallet hade jag sparat räkskal från en tidigare middag (de håller bra i frysen). Det här ger ungefär en liter buljong vilket räcker till 2-3 såser beroende på hur mycket sås man vill ha och till hur många personer det ska räcka till.
Ingredienser:
Räkskal ca 400 g
Gul lök 1 st
Purjo lök 1 st (det vita)
Morot 1 st
Palsternacka 1 st
Schalottenlök 2-3 st
Hel vitpeppar 8 korn
Lagerblad 2 st
Tomatpuré 1 tsk
Vatten 1,5 liter
Vitt vin 2 dl
Olivolja
Gör så här:
Skala gul lök och schalottenlök och dela i klyftor. Skala morot och palsternacka och dela i tumstora bitar. Dela purjolöken i tumstora bitar.
Hetta upp en rymlig kastrull med olivolja. Fräs rakskalen under någon minut.
Tillsätt samtliga ingredienser förutom det vita vinet och koka upp. Låt det sjuda ca en timme.
Häll av buljongen genom en sil. Skölj ur kastrullen och häll tillbaka buljongen i den. Tillsätt det vita vinet och reducera mängden vätska till ca en liter återstår. Det motsvara ungefär en liter köpt buljong. Det vill säga från två buljongtärningar.
Av räkbuljonen blev det en underbar örtsås till fisk och en god räksoppa.
Etiketter: mat, recept, buljong, skaldjursbuljong, räkbuljong, julrecept.
Filed under: Såser | Tagged: buljong, fond, mat, räkbuljong, räkfond, recept, skaldjursbuljong, skaldjursfond |
[…] Med räkbuljong i frysen blir det här en snabb och fin fredagsmiddag. Ta fram räkbuljong att tina på morgonen och väl hemma plockas ett par räkor fram direkt. Koppla av med ett glas vin medan räkorna tinar. Sedan är det bara svänga ihop soppan. Då ingår inte bakningen, men ett par skivor rostad bröd skuret i trekanter med lite smör blir också gott. […]
[…] 1 msk Fisk- eller skaldjursbuljong 4 dl Vitt vin 1 dl […]
[…] Rosensocker Rostade mandlar med chili Rostbiff Rubinpäron Ruccolaolja Ruccolapesto Råbiff Räkbuljong Räkor i vitlök och chili Räkor – rykande heta Räksoppa Rödbetor med feta & […]