Skaldjursörtsås – underbar örtsås av skaldjursbuljong med gräslök, vattenkrasse, persilja och dill med grädde, syra av citron och vitt vin till fisk.
I kontrast till all starkt kryddad mat som blir en smakexplosion i munnen kommer här en mild sås som är mer subtil i sina smaker men så rätt och så god tillsammans med fisk!
Ingredienser
Smör 50 g + 1 msk
Schalottenlök 2 st
Mjöl 1 msk
Fisk- eller skaldjursbuljong 4 dl
Vitt vin 1 dl
Gräslök 1/2 kruka
Vattenkrasse 1 kruka
Persilja 1/2 kruka
Dill 1/2 kruka
Vispgrädde 2 dl
Citron 1/4
Salt
Vitpeppar
Beskrivning
Finhacka schalottenlöken. Frös schalottenlöken i 50 g smör. Låt den inte få färg. Tillsätt mjölet och rör ihöp smör, schalottenlök och mjöl till en krämig konsistens.
Tillsätt fisk- eller skaldjursbuljong och vitt vin och låt det koka upp och sjud till det återstår ca 2/3 av vätskan. Tillsätt vispgrädden, koka upp och sjud några minuter.
Tillsätt de finhackade örterna, pressad citron och smaka av med salt och peppar.
Såsen är nu färdig att avnjutas!
Filed under: Såser | Tagged: örter, örtsås, dill, fisksås, fisksåser, gräslök, mat, persilja, recept, sås, såser, skaldjursörtsås, skaldjursbuljong, skaldjurssås, varm sås, varma såser, vattenkrasse, vinsås, vitvinssås |
[…] en liter köpt buljong. Det vill säga från två buljongtärningar. Av räkbuljonen blev det en underbar örtsås till fisk och en god […]
[…] Sherrysyltade körsbärshalvor Sherrysås Sill – 3 sorters sill Skaldjursbuljong Skaldjursörtsås Skinkinlindade risottoknyten Snabbgravad laxfilé i ugn Som Tam*** Spaghetti alla Carbonara Sparris […]
[…] panerade rödspättan serverades med en ljuvlig örtsås, kokt delikatesspotatis, en mycket god palsternackssallad samt […]