Drottningcheesecake

Drottningcheesecake – syrlig ostkaka på klassisk digestivebotten med gräddad färskostfyllning smaksatt med vanilj och citronskal, garnerad med hallon och blåbär under skimrande röd hallongelé.

Det här är ännu en variation version av min gamla favorit bland cheesecakes: halloncheesecake, som jag först serverade på en av mina födelsedagar. Jag har varierat den med olika bär och det är Helénes favoritdessert, så den var given till nyårsafton nu som drottningcheesecake vilket passade oss och dessutom glutenfri.

De glutenfria digestivekexen är mindre och färre per förpackning. Sempers glutenfria innehåller 17 stycken med en vikt på 160, ca 9,4 gram per digestivekex att jämföra mot vanliga som väger cirka 15 gram styck.

1 tårta – 10 bitar

Ingredienser
Pajdeg
50 g smör
120 g digestivekex (13 st glutenfria från Semper alt. 8 st digestivekex)

Fyllning
400 g färskost (philadelphia eller annan)
2 st ägg
0,75-1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 st citron, finrivet skal

Hallongelé
225 g hallon, frysta
1 dl socker
2 blad gelatin

Garnering
125 g hallon
125 g amerikanska blåbär

Beskrivning
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och stöt kexen i en mortel. Blanda smöret med kexsmulorna till en smulig massa.

Strö ut smulorna jämnt i en rund bakform med löstagbar kant som mäter cirka 25 cm i diameter. Platta ut dem till en jämntjock botten. Grädda botten i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Sänk därefter värmen till 175°.

Blanda samman färskost, ägg, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Häll smeten i formen och ställ åter in i nedre delen av ugnen. Grädda kakan i 30-35 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Förvara därefter kylskåpskallt.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Sjud hallonen i en kastrull en stund tills de avgivit sin saft. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten. Häll upp och passera den varma massan genom en sil med hjälp av en sked. Låt rinna av något. Tillsätt sockret och sjud upp hallonsaften. Ta kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Rör om tills gelatinet smält. Ställ åt sidan tills lagen svalnat något.

Garnera kakan med hallon och körsbär. Om hallon är frysta ska de tinas något innan och välj helst hela hallon. Häll sakta över hallongelén så att varenda bär blir täckt av den. Ställ in i kylskåp och låt stå tills gelén stelnat.

Skär loss kakan ur formen med smal kniv, då gelén lätt fastnar. Ta försiktigt loss den löstagbara kanten och skär i tårtbitar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.