Sötsur sås med ananas – varm sås med av kycklingbuljong, tomatpuré kryddad med vitlök, ingefära, chili med syra av äppelcidervinäger och sötma från ljust muscovadosocker med bitar av färsk ananas.
Less på redd hallonsaft eller vad de nu serverar på kinakrogen på hörnet? Att göra en god sötsur sås är inte svårt. Så här gör man:
4 portioner
Ingredienser
Vitlöksklyftor 2st
Ingefära 1 halv tumme stor bit
Torkad chilifrukt 1st
Olja 2msk
Vatten 4dl
Kycklingbuljongtärning 1st
Tomatpuré ca 4msk
Äppelcidervinäger 3msk
Ljust muscovadosocker ca 3msk
Maizena 2msk
1/2 ananas eller 1 stor burk ananasringar.
Beskrivning
Hacka vitlök och ingefära. Mortla chilifrukt. Fräs vitlök, ingefära och chili i oljan. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt koka upp. Sätt i tomatpuré, socker och vinäger och sjud det sakta några minuter. Smaka av och tillsätt mer socker och vinäger om det behövs. Red såsen med maizena mjölet.
Skär ananasen i lämpligt stora bitar. För mig innebär det att en ananasring blir 6 bitar. Tillsätt ananasen i såsen och låt den sjuda någon minut så att ananasen bli varm och lite mjukare.
Servera!
Filed under: Kinesiskt, Såser | Tagged: ananas, Kinesiskt, mat, recept, sås, såser, sötsur sås, varm sås, varma såser |
[…] soltorkade tomater Svärfars senapsgravade strömming Sås med gräslök och olivoljekokt vitlök Sötsur sås med ananas Sötsur sås med ananas och […]
[…] var gott, men väldigt lite kyckling däri inuti och så är jag så bortskämd med god hemgjord sötsur sås. Ja, fast den tiden är nu förbi. Nudlarna däremot såg både goda ut och doftade smarrigt. Jag […]
[…] det finns ytterligare ett recept på sötsur sås i vår blogg men den här gjordes liiite annorlunda och blev fantastiskt god! När jag lagade den […]