Wallenbärgare – små biffar av kalvfärs med vispgrädde och äggulor i.
Hur många recept finns det på Wallenbergare? Säkert oändligt många och jag väljer att göra min variant även om jag utgår ifrån Tore Wretmans originalrecept. Skillnaden är att det är mindre grädde i min variant och kanske lite andra kryddor. Ärligt talat så fattar jag knappt hur man ska hantera en köttfärssmet som blandas ut med såna enorma mängder grädde som han har med i sitt recept. Men det är antagligen mina egna begränsningar som kock som tar ut sin rätt eller så har tryckfelsnisse smugit sig in i receptet…
4 portioner
Ingredienser
Kalvfärs 600g
Äggulor 6st
Vispgrädde 4-5dl
Ströbröd 3/4 dl
Salt 1msk
Svartpepparkorn 10st
Kryddnejlikor 3st
Kanel 1 nypa
Smör Några matskedar att steka i
Beskrivning
Alla ingredienser ska vara kylskåpskalla. Krossa svartpepparkornen och nejlikorna. Låt ströbrödet svälla i grädden. Tillsätt kryddorna till färsen. Rör i en äggula åt gången samtidigt som man tillsätter cirka 1 dl grädde. Smeten ska successivt bli lösare och lösare. Det här brukar bli riktigt klibbigt! Låt gärna smeten stå en stund i kylen innan det är dags att steka wallenbergarna.
Värm upp en stekpanna och tillsätt smör. När smöret tystnar så klickar man ned ungefär handflatsstora klickar av smeten. Forma dem försiktigt i pannan med lämplig slev eller liknande så att de får en fin form. Sänk till medelvärme. Inte för många samtidigt för då kallnar stekpannan. ca 4-5 stycken beroende på hur stor stekpannan är. De brukar behöva cirka 4 minuter per sida. Varmhåll färdiga biffar i ugnen (100 grader) om du behöver steka i flera omgångar.
Servera med god hemgjort potatismos, rårörda lingon, kokta ärtor och gärna lite skirat smör.
Smaklig måltid!
Filed under: Kött, Svenskt | Tagged: färsbiff, färsbiffar, färsrätt, färsrätter, husman, husmanskost, huvudrätt, huvudrätter, Kalv, kalvfärs, kalvfärsrätt, kalvfärsrätter, kalvkött, kalvrätt, kalvrätter, kött, kötträtt, kötträtter, klassiker, mat, recept, svensk husmanskost, Svenskt, varmrätt, varmrätter, wallenbergare |
[…] Wallenbergare, potatismos alternativt blomkålsmos, gröna ärtor, Ullas lingonsylt Spenattortellini med pesto […]
[…] älgfärsbullar, julköttbullar, ärtsoppa, älgfärsrulle – en fylld köttfärslimpa, Wallenbergare, Janssons […]
[…] Wallenbergare […]