Kantarellsmörgås – smörstekt bruschetta med smörstekta läckra gyllene gula kantareller i överdåd.
Jag läste att det i världen finns 70 arter av kantareller beskrivna. Själva kände jag bara till att det fanns 3: kantarell, trattkantarell och blek kantarell, varav den senare för mig oprövad. I Sverige finns minst 6 av de 70 arterna. Kantareller växer i löv- och barsskog under juli-oktober.
Vi är inga svampplockare. Men svamp – det tycker vi om. Det forskas om att odla fram kantareller och med det torde priset sjunka. Nu skiftar priset mellan 75-200 kronor kilot. Vi handlade kantareller på Hötorget för 75 kronor kilot – och nu har vi en del både i magen och i frysen. Det finns säkert massvis med härliga kantarellsrecept, men faktum är att vi föredrar dem enkelt smörstekta serverade på bröd.
En tjock skiva italienskt lantbröd lättstekt i smör och saltad är det perfekta underredet – krispig och god som den är. Kantarellerna steks gyllene i smör och gärna hela för att de är så läckra att se på när de ligger i mängder uppe på brödet. Samma mängd kantareller räcker till 4 smörgåsar. Men den första kantarellsmörgåsen vill vi ha riktigt maffig.
Lite senare på hösten kommer suget efter variation; kantarellsås, kantarellstuvning på smörgås och kantarellsoppa – men den senare blir aldrig av. Kanske kanske prova syltade kantareller till viltkött.. Men bara kanske. Kantarellsmörgås tror jag ändå är det godaste som går att göra med kantrareller. Lika gott med trattkantareller på.
Det italienska lantbrödet från Salvatore Bageri i Solna var ovanligt gott. Det ska vi försöka komma ihåg att handla igen när vi är i stan, på Åhlen Citys mataffär.
2 st = 1 middag för en person
Ingredienser
2 tjocka skivor italienskt lantbröd
5-6 dl kantareller
ca 25 g smör, eller mer…
salt & peppar
Beskrivning
Rensa och skölj svampen. Smält smör i stekpanna. Smält smör i en stekpanna och lägg i kantarellerna. Stek på medelhög värme och låt vätskan som kmmer ut ur kantarellerna koka in. När vätskan kokat in tillsätts ytterligare smör och svampen steks till den får lite färg. Smaka av med salt och peppar.
Håll kantarellerna varm i ugnsfast form i ugnen.
Stek brödskivan på båda sidor i en klick smör. Salta.
Lägg upp ett berg kantareller på smörgåsen. Servera!

Etiketter: mat, recept, kantareller, kantarell, smörstekta kantareller, svamp, svampsmörgås, kantarellsmörgås.
Filed under: Smörgåsar | Tagged: bruschetta, kantarell, kantarellbruschetta, kantareller, kantarellsmörgås, mat, recept, smörgås, smörstekta kantareller, svamp, svamprätter, svampsmörgås |
[…] Kalvfrikadeller med salvia i tomatsås Kamben, grillade Kamben i asiatisk marinad Kanelbullar Kantarellsmörgås Kantarellsås med konjak Karamelliserad mango Kinesisk marinerad & friterad biff med spiskummin […]
[…] burger på Texas Burger co. i Kungshallen Penne med trasiga aubergineinvoltini Te & smörgås Kantarellbruschetta Risotto med persilja & toppad med smörstekta kantareller Entrécôte med potatis […]
[…] goda smörgåsar: Crostini med mozzarella & sardell, kantarellsmörgås, Bruschetta med mosade ärtor & bondbönor & Mozzarella in […]