Hallonheesecake med röda vinbär – syrlig ostkaka på klassisk digestivebotten med gräddad philadelphiafyllning smaksatt med vanilj, garnerad med hallon och röda vinbär samt skimrande hallongelé.
Det här är en uppgraderad version av min gamla favorit bland cheesecakes: halloncheesecake, som jag tidigare blandat annat serverat på min födelsedag. Nu lade jag till hela hallon och syrliga goda röda vinbär ovanpå och uteslöt citron. Sist gjorde jag en jordgubbscheesecake med mandelmassabotten och Linda föredrar digestive så jag tänkte att den här blir bra och så uteslöt jag citronskalet i som Lena gärna vill slippa. Jag tyckte det blev ljuvligt, men det är ibland svårt att veta om de andra verkligen tycker det är gott eller om de är för artiga. Linda tyckte att den var lite för syrlig, så gillar man inte syrligt så får mer socker tillsättas i hallongelén. Det ska jag tänka på nästa gång jag bjuder dem. Men jag fördedrar den så här med de härligt syrliga röda vinbären med syrliga hallon under en lite sötare hallongelé. Jag vet att jag föredrar mer syrligt än andra.. Tim tyckte inte alls om den. Bra att han säger vad han tycker! Gott tecken är att Lena åt en bit till frukost stående vid diskbänken!
Vacker blev den i alla fall och en passande födelsedagstårta..!
1 tårta – 10 bitar
Ingredienser
Pajdeg
50 g smör
8 digestivekex
Fyllning
400 g philadelphiaost
2 st ägg
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Hallongelé
300 g hallon, frysta funkar
1 dl socker
2 blad gelatin
Garnering
200 g hallon
125 g vinbär
Beskrivning
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och stöt kexen i en mortel. Blanda smöret med kexsmulorna till en smulig massa.
Strö ut smulorna jämnt i en rund bakform med löstagbar kant som mäter cirka 25 cm i diameter. Platta ut dem till en jämntjock botten. Grädda botten i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Sänk därefter värmen till 175.
Blanda samman philadelphiaost, ägg, florsocker och vaniljsocker till en slät smet. Häll smeten i formen och ställ åter in i nedre delen av ugnen. Grädda kakan i 30-35 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Förvara därefter kylskåpskallt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Sjud hallonen i en kastrull en stund tills de avgivit sin saft. Häll upp och passera den varma massan genom en sil med hjälp av en sked. Tillsätt sockret och sjud upp massan. Ta kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Rör om tills gelatinet smält. Ställ åt sidan tills lagen svalnat något.
Garnera kakan med hallon och vinbär. Om hallon är frysta ska de tinas innan och välj helst hela hallon. Häll sakta över hallongelén så att varenda bär blir täckt av den. Ställ in i kylskåp och låt stå tills gelén stelnat.
Skär loss kakan ur formen, då gelén lätt fastnar. Ta försiktigt loss den löstagbara kanten och skär i tårtbitar.
mat, recept, halloncheesecake, cheesecake, hallon, röda vinbär, efterrätt, dessert.
Filed under: Desserter | Tagged: bakning, cheesecake, dessert, efterrätt, fika, hallon, halloncheesecake, hallongelé, mat, philadelphia, röda vinbär, recept, vinbär |
[…] Halloncheesecake med röda vinbär […]
[…] Halloncheesecake med röda vinbär Hallonheesecake med röda vinbär – syrlig ostkaka på klassisk digestivebotten med gräddad philadelphiafyllning smaksatt med vanilj, garnerad med hallon och röda vinbär samt skimrande hallongelé. […]
[…] Efterrätter Halloncheesecake med röda vinbär […]
Mycket bra recept men hur mycket kex ska man tar om man ska laga till fler personer?
Dubblar du receptet och använder två formar med en diameter av 25 dubblar du också antalet kex. Om du menar i gram, så vet jag inte hur mycket de väger.