Västerbottenspaj – Ostpaj på Norrlands stolthet, Västerbottesnost, med vispgrädde och ägg i pajskal av smördeg.
Godaste pajen alla kategorier av den näst godaste osten i alla kategorier. Inget slår parmesan naturligtvis..eller pecorino.. I alla fall, Västerbottenspaj passar fint till kräftorna på kräftskivan och är riktigt mättande. Detta recept är från Norrmejerier då jag inte hittade mitt gamla.
4-6portioner
Ingredienser
Pajskal:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl vispgrädde
150 g riven Västerbottensost
salt
1 krm svartpeppar
Beskrivning
Sätt ugnen på 225°.
Blanda ihop smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vattnet arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga formen i botten, ända ner i botten, och grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter.
Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda cirka 20 minuter tills pajen stelnat.
Låt svalna.
Filed under: Mjöl & Gryn, Ost, Svenskt | Tagged: kräftskiva, kräfttillbehör, mat, norrländskt, Ost, ostpaj, osträtter, paj, pajer, recept, västerbottenostpaj, västerbottenpaj, västerbottensost, vb-paj, vegetarisk, vegetariskt, veggo |
[…] Västerbottenspaj […]
[…] lästa AroniasyltVästerbottenspajAroniagaletteAroniasylt kryddad med julRecept A-ÖInlagd jalapenoLångkokt lammstek i […]