Stekt ankbröst – stekt ankbröst i skivor med krispig fettkåpa kryddat enbart med salt.
Festlig fransk rätt med apelsinsås till, Canard à l’Orange, som passar fint till nyårsafton. Oftast serveras någon festligare potatis till som potatisfondant, pommes Anna, saltkokta potatisar eller liknande men en även en risotto passar fint till. Jag valde att göra apelsinsås till och till apelsin passar saffran så det blev en saffransrisottto garnerad med parmesanflarn med hackade hasselnötter. Andra goda såser som är gott till stekt ankbröst är marsalasås, vilket jag åt till till ankbröst på nyårsafton 2007 och portvinssås.
Ankbröst är enkelt att tillaga. Det knepigaste är att inte översteka köttet därför är köttermometer A och O att använda. Anköttet ska vara rosa när det är klart och det blir det om man slutar tillaga det när det nått 56-58 grader.
Anka har ett mörkt och smakrikt köttet till skillnad från till exempel kyckling. Anka är min smakfavorit bland fåglar.
4 portioner
Ingredienser
2 st ankbröst, ca 600 g
1 tsk salt
Beskrivning
Ta fram ankbrösten ett tag innan tillagning så att de blir rumstempererade.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär ett rutmönster i fettkappan, cirkaa 1 x 1 centimeter. Salta ankbrösten. på båda sidor.
Bryn ankbrösten i stekpanna med fettkappan nedåt i cirka 4 minuter tills den fått en gyllene färg. Vänd och stek ytterligare 2 minuter på andra sidan.
Lägg över i en ugnsfast form med fettkappan neråt. Ugnsstek färdig i mitten av ugnen tills innertemperaturen når 58 grader, cirka 20 minuter.
Ta ut ankbrösten, slå in dem i aluminiumfolie för att hålla dem varma och lägg på fat att vila cirka 5-10 minuter.
Skiva ankbrösten lite snett i en halv centimeter breda skivor precis innan servering.
Filed under: Anka, Fågel, Franskt, Nyår | Tagged: Anka, ankbröst, ankrätt, ankrätter, Canard à l'Orange, fågel, fågelrätt, fågelrätter, festrätt, festrätter, Franskt, huvudrätt, huvudrätter, kött, mat, middag, nyår, nyårsmat, nyårsmeny, nyårsmiddag, nyråsrätt, recept, stekt ankbröst, ugnsstekt ankbröst, varmrätt, varmrätter |
Kommentera