Kaffefragilité

Kaffefragilité – sega nötmarängbottnar med kaffekräm emellan.

Kaffefragilité är en av mina favoritefterrätter. Maräng har alltid varit en favorit sedan barnsben. Den här varianten är mer seg än krispig med mandel i och den underbara kaffesmakande krämen emellan som lätt flyter ut.

Kaffekrämen är hur god som helst att äta separat med sked… Kaffekrämen skulle nog fungera som glasyr eller topping på någon chokladkaka typ kladdkaka eller på en nötkaka.

Kaffefragilitén kan serveras som den är eller med fruktsås, t.ex reducerad rabarbersås.

Jag har valt att minska recepet så att det räcker med en plåt – mest för att jag annars äter upp allt… Det går alldeles utmärkt att dubblera recepetet och då blir storleken på kaffefragiltén något mindre än en ugnsplåt.

3 portioner

Ingredienser fragilitébottnarKaffefragilité - mandelmarängbottnar med ljuvlig kaffekräm.
2 st äggvitor
3/4 dl strösocker
60 g finhackade mandlar

Ingredienser kaffekrämen (2 dl)
2 st äggulor
2,5 msk strösocker
1-1,5  tsk Nescafé
1 msk vatten
60 g smör

Beskrivning
Värm ugnen till 200 grader. Vispa äggvitorna och strösockret fast med elvisp till fragilitébottnarna. Det ska vara så fast att när du vänder upp och ner på bunken, sitter äggvitevispet kvar i botten. Äggvispet ska vara vackert vitt och nästan oljigt. Blanda i mandeln.

Bred ut massan, max 1 cm tjock på bakplåtspapper. Det ska bli två lika stora fyrkanter på en bakplåt. Den ena blir sedan boten och den andra toppen.

Baka i ugnen i 10-12 minuter.

Börja med kaffekrämen. Vispa ägggulorna, strösockret, kaffepulvret och vattnet under lätt omrörning i en kastrull till krämig konsistens. Får inte koka..!! Låt blandning svalna genom att vispa i den och tillsätt smöret som ska vara rumstempererat.

Lägg den ena fragilitébotten på en folietäck skärbräda eller uppläggningsfat. Bred ut den avsvalnade kaffekrämen på den ena av fragilité bottnarna i ett jämnt lager. Lägg den andra botten över. Ställ i kylen.

När fragilitén är kyld, ta ut den och pudra florsocker över kakan. Skär den i lämpliga bitar och servera.

Etiketter: , , , , , , , .

Annonser

3 svar

  1. […] av mina favoritefterrätter är Kaffefragilité – sega nötmarängbottnar med kaffekräm.. Det är kaffekrämen i mitten som gör kaffefragilité […]

  2. […] Kaffefragilité Kaffeglasyr till brownie Kaffekräm Kall kaffedrink Kalvfond Kalvfrikadeller med salvia i tomatsås […]

  3. […] Kaffefragilité […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: