Brownie

Små chokladiga brownies med smak av kaffe.

Brownies är verkligen gott. När jag var liten gjorde mamma det på mix och tillsatte alltid kaffe, vilket jag också gjort till det här receptet. Godast brukade brownien vara dagen efter, riktig kall och härligt fuktig i mitten.

Brownies kan göras med glasyr – t.ex. brownies med fudgeglasyr. Någon gång ska jag prova fram en god kaffeglasyr eller en mintchokladglasyr. Men inte i dag. De här brownisarna är helt fantastiska som de är..! Kande borde de kallas kaffebrownie, men jag tycker kaffe hör hemma i brownie liksom choklad.

Vi använder någon av våra formar som är 16 x 16 centimeter, inköpta på Duka, antingen den mörkblå eller den svarta. Det verkar återkomma med samma formar fast andra färger. Perfekt storlek för brownie här hemma.

Men de går att göra muffins i de där stadigare muffinsformarna, t.ex. ICAs amerikanska muffinsformar i storlek medium. Gräddningstiden blir kortare, cirka 13-14 minuter, men kolla innan. De ska vara lite härligt kladdiga i.

Brownie.9 bitar eller 7 muffins

Ingredienser
100 g smör
1 dl strösocker
1 dl kakao
1/4 dl mörk sirap
0,5-1 krm salt
1,5 tsk nescafépulver
1,5 tsk vatten
1,5 ägg
3/4 dl vetemjöl

Beskrivning
Sätt ugnen på 175 grader.  Ta fram en form 16 x 16 centimeter.

Vispa smör och strösocker vitt och poröst. Blanda i kakao, sirap och salt. Blanda nescafépulver med vattnet så att det löser sig och blanda sedan i det i smeten.

Rör i det ena ägget i smeten.

Nu till det krångliga eftersom vi ska blanda i ett halvt ägg. Knäck ägget i ett glas. Vispa runt så att ägggula och äggvita blandar sig. Ta hälften av äggblandningen och blanda ner i smeten. Äggblandningen är halkig och det kan vara fördel att måtta ut hälften eftersom äggblandningen nästan vill hålla ihop. Den andra hälften kastas.

Vänd ner vetemjölet i smeten.

Ställ den lilla formen på ett bakplåtspapper, Rita runt formen med en penna och klipp sedan ut. Lägg det utklippta bakplåtspappret i botten av den ugnsfasta formen. Fyll med smet.

Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 19-20 minuter. Prova med en sticka och kom ihåg att brownie ska vara lite kladdig. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

*** I Luleå använde vi en rektangulär form i aluminium, som rymde dubbelt så mycket som vår lilla kvadratiska form. Vi gräddade då kakan i 21 minuter.

Etiketter: , , , , , , , .

Annonser

9 svar

  1. […] Biscotti di Prato Blomkålsmos Boeuf Bourguignon Bolognese, köttfärssås, köttragu… Brownie Brownie med glasyr av After Eight Brownie som muffins Brownie sticky pecan Brownies med fudgeglaze […]

  2. […] övrigt är det byggt på vårt grundrecept på brownie, som även är mumsig med kaffeglasyr eller med […]

  3. […] recept på brownie: brownie, minbrownie med glasyr av After Eight brownie som muffins, brownie med fudgeglaze,kaffeglasyr till […]

  4. […] godaste glasyren på brownie tycker jag är kaffeglasyr med eller utan kokos. Den här kaffeglasyren innehåller även kakao och […]

  5. […] som brownie med glasyr men inte lika kladdig och betydligt luftigare. Detta recept på kärleksmums är […]

  6. […] Gustav Adolfsbakelse 6-8 Det goda köket, Stockholmsmässan, Besöket 7 – Kladdkakans dag, Brownie 10 – Mårtensafton, gåsamiddag & äppelkaka 14 – Ostkakans dag 14-15 […]

  7. […] 6 – Gustav Adolfsdagen, Gustav Adolfsbakelse 7 – Kladdkakans dag, Brownie 12-14 Det goda köket, Stockholmsmässan, Besöket 10 – Mårtensafton, gåsamiddag & […]

  8. […] 6 – Gustav Adolfsdagen, Gustav Adolfsbakelse 7 – Kladdkakans dag, Brownie 12-14 Det goda köket, Stockholmsmässan, Besöket 10 – Mårtensafton, gåsamiddag & […]

  9. […] Brownie med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: