Spaghetti med Gremolata

Spaghetti med Gremolata – kokta pasta med kryddblandningen av citronskal, vitlök och persilja toppad med riven parmesan.

Gremolata eller Gremolada är en kryddblandning från Lombardiet i Italien som traditionellt serveras till kalvkött som den milanesiska rätten Ossobuco alla Milanese. Namnet kommer av det milanesiska gremolà som i malet, malet till korn. Gremolata piggar och tillför fräschyr till rätter, som till en härlig grönsakssoppa, till en bit fisk, skaldjur och kyckling.  Citron är sedan medeltiden en eftertraktad ingrediens i regionens kök trots att citroner inte ens växer i Lombardiet och återfinns i såväl desserter, fiskrätter och i många kötträtter samt till skaldjur.

Här serverad till spaghettin och hela köket fylls av den underbara doften av citron när den här enkla rätten lagas. Bäst passar den nog under sommaren med sin friska smak. En sommarfavorit, kanske bästa lunchpastan en sommardag och snabblagad dessutom.

4 portioner

Ingredienser
2 st citroner, skalet
2 klyftor vitlök
1 kruka persilja ( ca 4-5 msk)
parmesan, 4 msk
salt & peppar
1 msk olivolja
4 portioner spaghetti

Beskrivning
Skölj och torka citronerna. Zesta bort skalet och undvik det vita som är beskt. Finhacka zeststrimlorna.

Finhacka persiljan, enbart bladen ej stjälkarna.

Tryck till vitlöksklyftorna med bredsidan av en kockkniv och skala dem. Tryck till dem igen så de krossas och finhacka.

Blanda citronskal, vitlökshack och persiljehack. Voila gremolata.

Koka spaghettin.

Riv parmesanen fint.

Häll av spaghettin i durkslag och lägg tillbaka i kastrullen. Rör ner olivolja och gremolata. Krydda med svartpeppar och smaka av med salt.

Lägg upp på stora djupa tallrikar och toppa med den rivna parmesanen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: