Rigatoni med salviakryddad salsicciasås

Rigatoni med salviakryddad salsicciasås – färsk salsicciakorv i bitar i tomatsås kryddad med fänkålsfrön och salviablad serverad med rigatoni och toppad med färskriven parmesan.

Smakrik supergod snabblagad pasta med smaker jag älskar, särskilt salvia. Det här är en variant på pastasåsen med salsiccia från härom veckan. Under pandemin har lusten att laga mat återkommit nu när det finns mer tid över då resandet till och från jobbet uteblivit sedan mars och allt som hör till med att jobba på plats. Ingen tid går heller åt att titta på mat och stå i kö på mataffären, då jag sedan februari haft matleverans hem. Bloggandet ligger dock fortsatt på låg nivå, men utkasten växer på kö liksom matbilderna.

Rigatoni är den vanligaste pastaformen i södra och centrala Italien och en rörpasta. Pastan är rakt avskuren med räfflor och något böjd. Namnet kommer av ordet för att rita en linje, rigare och har böjts till rigato. Rigatoni passar till köttsåser med små bitar, som det här receptet eller till ostsåser för att räfflorna gör att såsen fastnar och ligger kvar. Rigatoni är större i diameter än penne och i ihåligheten kan småbitar av kött fångas upp. Rigatoni sägs urpsprungligen vara från Rom.

4 portioner

Ingredienser

300 g färsk salsicciakorv
2 msk olivolja
1 burk körsbärstomater (à 400 g)
2 dl vatten
2 krm hela fänkålsfrön
12 st färska salviablad
0,5 tsk svartpeppar
salt
finriven parmesan eller grana padano
400 g pasta

Beskrivning
Dra bort skinnet från korven och smula den i mindre bitar i en varm stekpanna med olivolja.

Stek på låg värme i cirka 5 minuter så att det får lite färg.

Koka pastan under tiden.

Tillsätt tomater, vatten, salviablad och svartpeppar. Låt koka på svag värme i cirka 10 minuter.

Tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

Slå vattnet av den nykokta pastan och blanda pastan med såsen. Toppa med riven parmesanost.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.