God gul krämig paprikasoppa av grillad parika och rostad mandel toppad med knapriga salviablad. Servera paprikasoppan som förrätt.
Jag provade med mortlad torkade chili ovanpå, men det blev lite för starkt och dominant.
2-3 portioner
Ingredienser
3 st gula paprikor
0,5 dl olivolja
0,5 st gul lök, skivad
0,5 l vatten
1 st hönsbuljongtärning
3/4 dl sötmandel
salt
peppar
10 st salviablad
Beskrivning
Sätt ugnen på 250 grader. Skölj paprikorna, torka av dem och halvera dem. Lägg paprikorna på galler och grilla högt upp i ugnen i cirka 20 minuter tills skalet blir bubbligt och svartfläckigt. Ta ut och låt svalna.
Skålla och skala mandeln. Torka mandlarna. Hetta upp en liten stekpanna med 1 matsked olivolja. Rosta mandeln i den heta stekpannan tills de blir gyllenbruna runt om. Vänd ett par gånger så att mandeln blir jämnt rostad.
Kärna ur, skala och skiva paprikorna.
Värm olivoljan i en kastrull. Mjukstek löken utan att den tar färg. Tillsätt paprikan, vattnet och och smula i hönsbuljongtärningen. Koka några minuter och kör sedan i matberedare tillsammans med den rostade mandeln. Häll tillbaka i kastrullen, koka upp och smaka av med salt och peppar.
Stek salviabladen knapriga i lite olivolja.
Servera paprikasoppan garnerad med de knapriga salviabladen.
Etiketter: mat, recept, paprikasoppa, soppa, paprika, mandel, soppa.
Filed under: Medelhav, Soppor | Tagged: förrätt, grönsaksrätter, grönsakssoppa, mandel, mat, paprika, paprikasoppa, recept, soppa, vegetariskt, veggo |
[…] Panna cotta med kanelbasilika Panna cotta med vit choklad Papas arrugadas Paprika- & Olivröra Paprikasoppa med rostad mandel Paprikasås, gul Paprikasås på grillad paprika Parmainlindad laxfilé Parmesansmör […]