Att confitera är ett tillagningssätt som går ut på att tillaga maten i olja eller helst i det egna fettet. Det blir otroligt saftigt och gott!
ca 6 portioner.
Ingredienser:
Kycklingklubbor 6 st
Vitlöksklyftor 10 st
Färsk timjan 1/4 kruka
Lagerblad 4 st
Olivolja 3-4 dl
Salt
Peppar
Gör så här:
Salta och peppra kycklingklubborna runt om. Lägg dem med skinnsidan upp tillsammans med skalade vitlöksklyftor, timjan och lagerblad i en ungsform. Välj en ugnsform där kycklingen knappt får plats, den får gärna bli lite hoptryckt. Häll över olivoljan så att den precis täcker kycklingen. Ställ in långt ned i ugnen på 120 grader i ca 3h.
Ta ut kycklingen ur ugnen. Lyft upp kycklingen och lägg den med skinnsidan upp på ett galler eller annan ugnssäker form. Höj temperaturen till 225 grader. Ställ in kycklingen in ugnen och låt den få en knaprig yta.
Använd gärna de nu mjuka vitlöksklyftorna till en god sås samt olivoljan till en potatispuré.
Etiketter: mat, recept, kyckling, vitlök, timjan, olivolja, kycklingklubbor, confite.
Filed under: Franskt | Tagged: confiterad kyckling, fågel, fågelrätter, Franskt, huvudrätt, konfiterat, Kyckling, kycklingklubbor, kycklingrätter, mat, olivolja, recept, timjan |
[…] ankflott. Ja förmodligen på Hötorgshallen eller Östermalmshallen. I brist på det har vi gjort confiterat kycklingklubbor. Men confiterade anklår var godare, fantastiskt gott faktiskt, mört med knaprigt gott skinn. Jag […]
[…] Citrusinkokt fänkål Confit Byaldi Couscous, kryddig Couscous med granatäpple & mynta Confiterad kyckling Crema catalana Crostini med mozzarella & […]
[…] 1kg Olivolja från den confiterade kycklingen 0,5-1 dl […]
[…] med en syrlig sås med gräslök och helt plötsligt fick den smak av en restprodukt när vi confiterade kycklingklubbor. Det vill säga de vitlöksklyftor som låg med i olivoljan under de tre timmar kycklingen gosade i […]