Torkade och inlagda små tomater med fänkålsfrön – ugnstorkade små tomathalvor inlagda med fänkålsfrön, chilifrukt och olivolja.
Ljuvligt gott med det söta tomaterna med koncentrerad smak i kombinationen med fänkålen och lite hetta från chilifrukten. Gott tillbehör, underbart på eller i smörgåsar, några kan röras ner i en risotto eller toppa den.
Överbliven olja används på fetaost eller som salladsdressing, som god olja över pålägg och grönsaker i en panini. Ljuvligt.
Ingredienser
800 g småtomater, körsbärstomater eller babyplommontomater
salt
1 msk fänkål
0,5 tsk torkad röd chili (inga kärnor) eller 1 st torkad röd chilifrukt
ca 1 dl olivolja extra virgin, eller mer så att tomaterna täcks)
Beskrivning
Sätt ugnen på 100 grader.
Smörj en ugnsfast stor form med lite olivolja.
Dela tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt i formen.
Strö över lite salt och sätt in formen mitt i ugnen. Låt tomaterna torka i ugnen i cirka 7 timmar så att de torkar ut och skrumpnar.
Låt tomaterna kallna helt på galler.
Lägg över tomaterna i en burk tillsammans med fänkål, chilifrukt och så mycket olivolja så att de täcks. Vänd runt.
Filed under: Blomgrönsaker, Grönsaker, Inläggning | Tagged: babytomater, buffé, chilifrukt, fänkål, fänkålsfrön, grönsak, Grönsaker, inlagda grönsaker, Inläggning, inläggningar, körsbärstomater, mat, minitomatter, olivolja, olivoljeinläggning, oljeinläggning, oljeinläggningar, recept, små plommontomater, småtomater, Tillbehör, tomat, tomater, ugnstorkade tomater, ugnstorkning inlagda tomater, ugntorkade, vegan, vegetariskt, veggo |
Kommentera